Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2019.

Састанак министара одбране Србије и Грчке




Министар одбране Републике Србије Александар Вулин разговарао је данас са министром националне одбране Републике Грчке Николаосом Панајотопулосом, у оквиру званичне посете председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића Грчкој.

Министар Вулин је захвалио грчком колеги на принципијелној подршци коју Грчка пружа нашој земљи у напорима да сва отворена питања на Косову и Метохији решимо мирним путем. Такође, исказао је подршку Грчкој у њеним напорима да очува мир, али и сопствене националне интересе у региону источног Медитерана, рекавши да ће Србија подржавати интегритет Грчке сагласно Конвенцији о праву мора, као што то чинимо и са Кипром.

Министар Панајотопулос истакао је да две државе имају много тога што их повезује и да ће Грчка наставити да подржава Србију у њеним европским интеграцијама уз даљи развој билатералне и мултилатералне сарадње.

Министри су нагласили да између српског и грчког народа постоји историјска блискост која је преточена у све бољу билатералну сарадњу у области одбране.

Са задовољством је констатовано да је војно-војна сарадња можда и најразвијенији облик односа, имајући у виду наизменичну реализацију вежби СОКО у обе државе, као и предстојеће ангажовање припадника Војске Србије у оквиру борбене групе ЕU HELBROC. Саговорници су се сагласили да постоји пуно простора за развој војно-економске, војно-образовне, војно-медицинске и других облика сарадње.

Министар Вулин и министар Панајотопулос сложили су се да већ почетком наредне године буде реализована званична посета министра националне одбране Републике Грчке Републици Србији што би била још једна прилика за интензивирање садржајне билатералне војне сарадње, али и свеукупних односа две пријатељске земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.12.2019
mp4 (27,03 MB)
Састанак