Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2019.

Посета делегације Команде здружених снага НАТО у Напуљу




Делегација Команде здружених снага НАТО у Напуљу, коју је предводио бригадни генерал Рајнхард Клос, начелник Управе за међународну и цивилну сарадњу, боравила је у Републици Србији ради реализације експертских штабних разговора са представницима Сектора за политику одбране.

На састанку пуковник Мирослав Глишић је у име Министарства одбране истакао важност сарадње са Командом здружених снага Напуљ и при томе посебно истакао подршку коју Команда пружа Војсци Србије по питању обуке и војног образовања. Истакао је да је реализација усаглашених активности у претходном периоду процентуално на високом нивоу, што указује да је планирање војне сарадње са НАТО засновано на реалним основама и усаглашено са потребама и одбрамбеним интересима Републике Србије.

Делегацију из Напуља примио је в.д. помоћника министра за политику одбране мр Милан Ранковић, који је подвукао значај сарадње са НАТО, како у Партнерству за мир тако и у заједничком ангажовању Војске Србије и КФОР. Подсетио је да је Република Србије посвећена регионалној и глобалној безбедности, да је војно неутрална, те да су способности које је Војска Србије достигла учешћем кроз различите механизме Програма партнерства за мир, имплементиране приликом ангажовања у мултинационалним операцијама широм света.

Бригадни генерал Клос сагласио се са проценом да је сарадња две стране под окриљем Партнерства за мир веома успешна, да НАТО у потпуности поштује опредељење и суверене одлуке Републике Србије, коју Алијанса доживљава као поузданог и предвидљивог партнера.

Разговорима су присуствовали и представници НАТО Војне канцеларије за везу у Београду.

Експертски штабни разговори представљају редовну активност током које се анализира сарадња са НАТО у текућој и сагледавају планови за наредну годину. Разговори се реализују једном годишње, у Београду и Напуљу наизменично.