Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2019.

Председник Вучић: Идемо на додатне реформе наше Војске




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић истакао је данас на конференцији за медије након званичног сусрета са председником Републике Белорусије Александром Лукашенком, да је после разговора са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, одлучено да се иде на додатне реформе наше Војске, како би била још мобилнија и бржа у системском смислу.
- То не значи куповину оружја, као што наши људи мисле, напротив, чак ћемо да станемо са куповином оружја, али ћемо на паметан начин да развијамо комплетан систем одбране и да будемо много снажнији него што смо данас. Од Белорусије, по том питању, много тога можемо да научимо – нагласио је председник Вучић.
 
Председник је, такође, истакао да је веома срећан што је у Београду и Србији у прилици да угости Александра Лукашенка, великог пријатеља Србије и јединог светског лидера који је 1999. године дошао у Србију да подржи нашу земљу када је била нападнута од 19 НАТО земаља. Председник Вучић је нагласио да је Србија и данас захвална на томе, а да ће та захвалност и поштовање српског народа остати заувек, јер је председник Лукашенко хтео и смео да покаже подршку Србији у једном од најтежих историјских тренутака за нашу земљу.
 
Председник Вучић је истакао и да су током данашњих сусрета министри двеју земаља разговарали о различитим темама и у различитим сферама истакли заједничке циљеве.
 
Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко, говорећи на данашњој конференцији за медије о значају сарадње двеју земаља, нагласио је да је искуство нешто најскупље и највредније, додајући да је искуство које поседује Белорусија увек доступно Србији да га искористи у било ком тренутку, нарочито када је реч о актуелним питањима у области одбране.
 
- Слажем се са председником Вучићем да је неопходно да Војска буде мобилна, јака и да може брзо да делује. Ја понављам то мом пријатељу председнику Вучићу, а то сам говорио и ранијим председницима. Данас сте, напокон, почели да радите на својој Војсци и имамо скоро исте услове, као и наша искуства стварања оружаних снага и искуство у области безбедности – истакао је председник Лукашенко додајући да Белорусија то искуство жели да подели са Србијом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.12.2019
mp4 (153,73 MB)
Обраћање председника Вучића
04.12.2019
mp4 (84,59 MB)
Обраћање председника Лукашенка