Министарство одбране Републике Србије
 
29.11.2019.

Делегација Министарства одбране на годишњој конференцији Европске одбрамбене агенције




Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, присуствовала је годишњој конференцији Европске одбрамбене агенције у Бриселу.

Конференцију „Подизање европске одбрамбене сарадње на виши ниво: перспективе за наредну деценију“ отворио је извршни директор Европске одбрамбене агенције амбасадор Хорхе Домек, а учесницима конференције обратили су се и главни преговарач Европске уније за Брегзит Мишел Барније и председавајући Војном комитету Европске уније генерал Клаудио Грацијано.

Током конференције сагледана су актуелна питања имплементације Сталне структуриране сарадње (PESCO), Координираног годишњег прегледа одбране (CARD) и Европског фонда за одбрану (EDF), као кључних иницијатива за јачање Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније. Посебно је истакнут стратегијски значај одбрамбених технологија и одбрамбене индустрије у настојањима да се европским одбрамбеним иницијативама, што је могуће пре, превазиђе огромна разлика у односу на способности америчких и азијских одбрамбених индустрија, а због дугогодишње диспропорције у улагању и развоју истих. С тим у вези, постигнута је сагласност око потребе обезбеђења несметане и ефикасне интеракције и повезаности, како у оквиру поменутих иницијатива, тако и на нивоу надлежних европских институција, укључујући новоформирани Генерални директорат за одбрамбену индустрију и космос.

Током Конференције сагледани су и потенцијали европске технолошке и индустријске базе за пружање пуне подршке у развоју војних способности неопходних за достизање нивоа амбиције, који произилази из Глобалне стратегије Европске уније у области безбедности и одбране.

На маргинама Конференције, помоћник министра Милорадовић у одвојеним сусретима разговарао је са амбасадором Домеком и генералом Грацијаном. Том приликом, исказано је обострано задовољство досадашњом сарадњом са Европском  одбрамбеном агенцијом, као и спремност да се сарадња у наредном периоду подигне на виши ниво. Генерал Грацијано нагласио је значај доприноса Србије мисијама и операцијама заједничке безбедносне и одбрамбене политике за управљање кризама и исказао задовољсто резултатима недавне посете нашој земљи.

Помоћник министра Милорадовић сусрео се и са извршним директором европске компаније „MBDA“ Ериком Беранжером са којим су сагледане могућности даљег унапређења индустријске и инжињерске сарадње, а везано за интеграцију ракетног система МИСТРАЛ на систем ПАСАРС.

Размотрени су и потенцијали даљег продубљивања индустријске сарадње у светлу изнесених погледа на Конференцији на даљи развој европских одбрамбених технологија. Такође, у разговору са замеником националног директора за наоружање Мађарске Ласлом Томболом исказан је обострани интерес за интензивирање одбрамбено-индустријске сарадње у области развоја софистицираног наоружања, као и опремања ваздухопловних платформи.

У сусрету са војним представником Француске при Европској унији вицеадмиралом Ериком Шапероном наша земља оцењена је као кредибилан партнер у изградњи мира и безбедности на регионалном и глобалном нивоу.

У делегацији Републике Србије на Конференцији је био и шеф Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО бригадни генерал Предраг Бандић.