Министарство одбране Републике Србије
 
27.11.2019.

Министар Вулин: Нећемо дозволити да се прекраја историја и да се заборављају они који су нас ослободили




Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко положили су данас венце на Споменик црвеноармејцу на Гробљу ослободилаца Београда и учествовали у свечаној примопредаји грумена земље са гробља који ће бити допремљен у Руску Федерацију у оквиру акције “Пут сећања“.

Министар Вулин је, након свечане церемоније, истакао да је Србија коју води Александар Вучић, Србија која памти, Србија која неће да мења историју и која је увек била на правој страни света.

- Као што председник Вучић није дозволио да Србија на било који начин узме учешће у антируским санкцијама или у антируској хистерији, тако ни он, ни наша држава никада неће дозволити да се прекраја историја, да се заборављају они који су нас ослободили, који су са нама учествовали у ослобођењу овог града и ове земље, који су читав свет спасили од највећег зла модерне цивилизације - фашизма. И никада нећемо учествовати у прекрајању и мењању историје и никада нећемо дозволити срамна изједначавања Црвене армије и Хитлерове армије и никада нећемо дозволити да се заборави ко је чинио зверске злочине, а ко је ослободио Европу - нагласио је министар Вулин.

Србија је, како је истакао, увек била на правој страни света.

- Српски народ никада није имао погрешан избор и ако велики нешто могу да науче од Срба јесте то да гледају и пажљиво прате где су Срби, јер тамо где су Срби, тамо је слобода и правда. Где су Срби, тамо је слобода за све, тамо је поштовање за све нације, тамо је поштовање за сваку државу - поручио је министар Вулин.

Према његовим речима, Србија је војно неутрална земља и као таква ће наставити да води рачуна о себи, о својој сигурности и безбедности, да сарађује са истоком и са западом и да изражава своје велико поштовање народу и руководству Руске Федерације. И свакако, да води рачуна о историји која нас спаја, али не само о историји, већ и заједничкој будућности.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да је данас важан догађај и захвалио председнику Републике Србије и министру одбране за његову реализацију.

- Данас смо прикупили један узорак земље одавде, на Гробљу ослободилаца Београда, а исто смо учинили на 14 места широм Србије. Ово је један део великог и важног пројекта уочи обележавања 75 година од победе, у оквиру кога се гради велики храм у Русији и меморијални центар. Овај грумен земље, заједно са укупно 15.000 узорака који су прикупљени широм Европе, јер су војници Црвене армије ослобађали источну, централну и значајан део северне Европе, биће део тог меморијала – нагласио је амбасадор Боцан-Харченко и истакао да Србија у овом пројекту има значајно учешће.

Према његовим речима, сарадња Републике Србије и Руске Федерације на овом пројекту, још једном показује и доказује да се негује и гаји заједничка традиција и заједничке вредности, додајући да су околности такве да се ово догађа уочи састанка председника Путина и Вучића.

- Без обзира на неке догађаје који су иза нас, ми идемо даље и имаћемо и у наредним данима још више искорака у смислу развоја наших билатералних односа – нагласио је амбасадор Руске Федерације у Београду.

Реч је о завршном догађају у оквиру акције “Пут сећања“ Министарства одбране Руске Федерације, која се организује у оквиру предстојећег обележавања 75. годишњице Велике победе у Другом светском рату.

Акција “Пут сећања”, која је почела 20. новембра ове године, током које су са руских војних меморијала у нашој земљи прикупљени груменови земље који ће бити пренети у Москву, одржана је у Зрењанину, Новом Бечеју, Адашевцима, Сремској Митровици, Госпођинцима, Новом Саду, Пожаревцу, Вршцу, Јагодини, Суботици, Зајечару, Трбушанима и Сомбору.

Завршној церемонији акције “Пут сећања“ присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије и амбасаде Руске Федерације.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.11.2019
mp4 (116,8 MB)
Изјава министра Вулина
27.11.2019
mp4 (203,04 MB)
Изјава амбасадора Боцан-Харченка
27.11.2019
mp4 (111,69 MB)
Церемонија