Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2019.

Породице палих бораца у НАТО агресији и ветерани из Црне Горе посетили изложбу "Одбрана 78"




Чланови породица палих бораца у НАТО агресији са територије Црне Горе, ратни ветерани и чланови Удружења бораца ратова 1990. године Црне Горе обишли су данас изложбу „Одбрана 78“ у Музеју града Београда и поставку „Јунаци отаџбине погинули за време НАТО агресије 1999. године“ у галеријском простору Војног музеја у Балканској улици.

Кроз изложбу их је водио начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин, а обиласку је присуствовао и начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић.

Говорећи о утисцима, председник Удружења бораца ратова 1990. године Црне Горе Радан Николић, који је предводио делегацију, истакао је да је поставка задивљујућа.

- Поставка је тако документована да нас враћа у  те године и подсећа на све оне жртве које је дала Србија и коју су дали, посебно, Срби, Црногорци и остали неалбанци на Косову и Метохији. Видим по породицама погинулих, да заиста ово што је урадило Министарство одбране Републике Србије заслужује сваку похвалу и моја је препорука да свако ко и случајно дође у Београд, без обзира одакле долази, да сврати и погледа ову изложбу да би видели какав је тих година, 1998. и 1999. године, извршен злочин над Србијом и Савезном Републиком Југославијом - нагласио је Николић.

Јак утисак изложба "Одбрана 78" је оставила и на Милорада Зечевића из Пљеваља, официра у резерви. 

- Ја бих дао наслов читавом овом простору "Само се истином збори кроз тмину" - истакао је Зечевић након обиласка. Он је позвао све људе који имају имало патриотизма да са својом децом и унучићима виде изложбу и све оно што се дешавало са нашом домовином.

Посета мултимедијалној и интерактивној изложби „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, била је прилика да се обиђе поставка која на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, а посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и мноштво деце.

Изложени експонати су оригинални, укључујући делове обореног америчког „невидљивог“ авиона Ф-117А и Ф-16, личне предмете и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине.

Обилазак је настављен посетом изложбене поставке „Јунаци отаџбине-погинули за време НАТО агресије 1999. године“, која је посвећена погинулим и несталим браниоцима отаџбине током оружаних дејстава на територији Косова и Метохије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.11.2019
mp4 (74,08 MB)
Изјава Радана Николића
24.11.2019
mp4 (56,52 MB)
Изјава Милорада Зечевића
24.11.2019
mp4 (112,79 MB)
Обилазак изложбе