Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2019.

Предавање руског геополитичара проф. др Дугина на Универзитету одбране




Један од најпознатијих филозофа, социолога и геополитичара садашњег тренутка  проф. др Александар Гељевич Дугин одржао је данас на Универзитету одбране предавања посвећено евроазијском геополитичком дискурсу и безбедности европског простора, које је организовао Институт за стратегијска истраживања.

Данашњем предавању проф. др Дугина присуствовали су државни секретар Александар Живковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, припадници Универзитета одбране, слушаоци Школе националне одбране, генералштабног и командно-штабног усавршавања и бројни други представници академске заједнице.

Говорећи о светском поретку у коме се сада налазимо, јер је како каже „то веома важно да бисмо разумели садашње безбедносне и одбрамбене претње и изазове“, проф. др Дугин је поручио да живимо у прелазном тренутку од једнополарности ка вишеполарном поретку.

Подсетивши да се у последњих 30-40 година сменило три светска поретка: двополарни систем – у којем су одлучујући фактори били капиталистички и сицијалистички; једнополарни тренутак – у којем је Запад имао преимућство да, посредством глобализавије, убеди свет да су њихове вредности универзалне за све и, напослетку, ту је вишеполарни систем – који је у настајању.

Проф. др Дугин објашњава да је сваки од тих система суштински променио и мења значење појмова безбедности, одбране, тероризма, претњи, како унутрашњих тако и спољашњих. Вишеполарни свет који настаје има већ формирану евроазијску Русију, Запад, Кину, које као различите цивилизације живе једна поред друге и ограничавају једни друге не само границама својих територија, већ и својим интересима, истиче проф. др Дугин и додаје да постији могућност да се као актери политичке вишеполарности појаве и Индија и исламски свет који нема своју јединствену државу.

Данашња Русија, која се на челу са председником Путином залаже за вишеполарни свет, не сматра ни Европу ни Америку непријатељима, рекао је проф. др Дугин и додао да се Русија не бори против Запада, већ против глобализма и да је Запад савезник Русије у свим сферама у којима прихвата постојање и других цивилизација.

Узевши Србију као пример, руски геополитичар објашњава да у вишеполарном свету све оно што је претња српском суверенитету - представља дефиницију спољње претње њеној одбрани, а они који раде на слабљењу њеног државног инегритета представљају унутрашњу претњу. На тај начин, поручује Дугин, лако се може дефинисати шта је у вишеполарном свету тероризам. Терористи су они, закључује Дугин, који упркос праву и легалном систему силом покушавају да измене поредак у Србији, а не они које као терористе прогласи било Запад или Русија.
photoФОТОГАЛЕРИЈА