Министарство одбране Републике Србије
 
15.11.2019.

Министар Вулин на прослави Дана ЦМО: Ви нисте и никада нећете укаљати ни своју ни заставу УН, као што је учињено у злочиначкој Олуји и Подрињу




Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, са члановима Колегијума, присуствовали су данас свечаности поводом 17. новембра – Дана Центра за мировне операције, која је одржана у касарни „Бањица 2“.
 
Честитајући празник, министар Вулин указао је на значај учешћа наше земље у мировним операцијама, истичући да снажењем и јачањем српске државе, ми смо поново почели да доносимо мир.
 
- Од момента када је председник Александар Вучић, наш данашњи врховни командант, постао министар одбране, започело је значајно веће улагање и повећавање броја наших припадника, као и броја мисија у којима учествујемо. На то смо поносни, јер показује колико нам је земља ојачала, колико нам је Војска моћнија, колико смо и ми као друштво безбеднији и сигурнији – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, када вам неко да да чувате или успоставите мир у његовој земљи, то није поверење у вашу технику, наоружање и опрему, а не чак и у вашу обуку, то је поверење у вас, вашу државу, ваш народ и вас као људе да нећете погазити реч и да ћете оне који су дошли да од вас траже да претекну, да преживе, да трају, да их нећете изневерити, заборавити, предати и напустити.
 
- Застава Уједињених нација коју носите, носи се уз заставу Србије, носи се уз заставу народа чија древна традиција каже да разоружани непријатељ постаје гост, а онај који је у часу невоље затражио да му сачувате главу и част, постаје део ваше породице и његова безбедност, његов образ, вреди колико и ваш. Таква је традиција вашег народа. Ви никада нисте, ни у прошлости, ни сада, ни у будућности, заборавили на древну традицију вашег народа да се невољницима чува и живот и образ. Ви нисте као они који су прљали заставу УН у Хрватској, бежећи и склањајући се пред злочиначком акцијом Олуја, пуштајући да нам се побија народ и нејач, допуштајући да кроз ваше линије пробију они од којих сте требали и морали да чувате и српску децу. Ви нисте и нећете укаљати ни своју ни заставу УН, где год да сте, као они који су, чувајући Сребреницу, допуштали да из ње испада Насер Орић, коље и убија по Подрињу, без казне, заштићен, сачуван. Ви нисте и нећете допуштати да кроз ваше линије пролазе крволоци и убице какав је био Насер Орић и да на својој души и образу имате ископане очи судије Илића и поклану децу Подриња. Ви ћете сачувати свачију главу, свачији живот и свачију част – поручио је министар Вулин.
 
Ко вам је дошао у часу невоље и затражио од вас сигурност и безбедност, нагласио је министар Вулин обраћајући се окупљаним мировњацима, ко вам је затражио то свето право када немоћни, када слаби од моћнијих и јачих, траже да буду сачувани и заштићени, ви ћете му то право дати и сачувати га како налаже древна традиција српског народа.
 
- Тако је било, тако јесте, и тако ће и бити. Зато, где год да ходате, где год да корачате, зато одакле год да се враћате, мислите о томе да иза себе не остављате ни технику, ни опрему ни обуку, већ остављате добро и велико име, часно име српског народа, за кога се никада није везала издаја ни напуштање слабог и немоћног. Зато је наша Војска велика, наш народ велики и вредан понављања. Где год да идете, чувајте и себе, враћајте се онима који вас искрено воле, чувајте се да трајете и живите и да имате коме да пренесете оно што сте видели, научили и сачували – закључио је министар одбране.
 
Према речима начелника Центра за мировне операције пуковника Миливоја Пајовића, данашњи празник је прилика за присећање славних имена и великих дела претходних генерација, прве кораке начињене у песку Синаја пре 63 године, али и оне које су под заставом УН положили свој живот за бољи и мирнији свет. Осврнувши се на значај учешћа наших припадника у мировним операцијама у претходних шест деценија, пуковник Пајовић је истакао да је кроз 22 ротације прошло укупно 14.265 ангажованих лица. Југославија је дала око 22 одсто снага на Синају, чинећи најбројнији и најопремљенији део међународних мировних снага.
 
-Центар за мировне операције данас обележава свој дан, данас када широм света у девет мисија високо вијемо српску заставу, истичемо да иза сваког војног посматрача, тима, вода или чете, стоје сати и дани напорних припрема и обуке, које између осталог спроводи и Центар за мировне операције – нагласио је пуковник Пајовић, додајући да су курсеви тог центра препознати у региону и у потпуности су прилагођени сложеним захтевима који се постављају пред појединце, тимове и јединице.
 
Министар одбране доделио је и 71 војну спомен-медаљу за учешће у мировним операцијама, које је на данашњој свечаности уручио одликованим мировњацима.
 
У име награђених, присутнима се обратио пуковник Јадранко Јукић, учесник две мировне мисије, који је изразио захвалност на могућности да буду припадници снага УН и ЕУ у мултинационалним операцијама, а потом и препознали њихов одговоран рад на веома захтевним дужностима.
 
- Ми учесници мировних операција убеђени смо да ће припадници Министарства одбране и Војске Србије и у будућим ангажовањима остварити значајне резултате и достојно представљати државу Србију, Министарство одбране и Војску Србије, како на образ својих предака и ветерана, тако и на понос наших породица – поручио је пуковник Јукић.
 
Гости на данашњој свечоности били су и шеф Одељења за спољне послове Војног штаба Европске уније пуковник Бернард Марки, који је, говорећи о изазовима учешћа у мировним операцијама, истакао да је имао прилику да сарађује са српским мировњацима и лично се увери у њихову изузетност. Он је, такође, захвалио на допиносу које наши припадници дају учешћем у мировним операцијама ЕУ, уз наду да ће се тако добра сарадња наставити и убудуће.
 
Директорка Канцеларије УН у Србији Симона Мирела-Микулеску честитала је на досадашњем изузетном раду Центра за мировне операције, додајући да су српски мировњаци стекли респектабилну репутацију у УН, као највећи контрибутор снага у региону, посебно похваљујући повећању броја жена у редовима наших мировњака.
 
- Срећан празник и честитам вам на одлично обављеном послу и желим вам успех у свим вашим будућим подухватима – истакла је Микулеску.
 
Широм света, празник обележава и 280 српских мировњака који су тренутно ангажовани у 9 мисија УН и ЕУ. 

На данашњој свечаности, већ традиционално посебно место имали су ветерани мировних мисија из одреда ЈНА на Синају.
 
Дан Центра за мировне операције установљен је као сећање на 17. новембар 1956. године када је на Синају искрцана претходница првог југословенског одреда, коју су чинила 44 припадника. Том мировном операцијом започело је учешће југословенских снага у мировним мисијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.11.2019
mp4 (338,18 MB)
Обраћање министра Вулина
15.11.2019
mp4 (199,07 MB)
Обраћање пуковника Пајовића
15.11.2019
mp4 (95,04 MB)
Обраћање пуковника Јукића
15.11.2019
mp4 (244,05 MB)
Свечаност