Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2019.

Обележен Дан победе у Првом светском рату




Дан победе у Првом светском рату обележен је данас низом манифестација.

Уз највише војне почасти, химну Републике Србије и свечани строј Гарде, венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, положио је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића генерални секретар председника Никола Селаковић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајора Душка Жарковића.

Након полагања венца, у Спомен-књигу Селаковић је написао:

"Голгота Великог рата и Ваша победа у њему постали су незаобилазан део српског духа, идентитета и система вредности, као најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини. Данас када се Србија уздиже, гради и јача, Ваш пример јој удахњује нову снагу и веру у себе. Вечна Вам слава бесмртни јунаци."

Централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а чину одавања почасти припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата присуствовали су припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, амбасадори и изасланици одбране акредитовани у Србији, удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Ловорови венци поводом државног празника - 11. новембра, положени су и код савезничких војничких гробаља из Првог светског рата - на Француском војничком гробљу, код Спомен костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату и на гробљу Комонвелта.

Дан победе у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама 11. новембра, у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у 11 сати на снагу ступило примирје у Првом светском рату.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.11.2019
mp4 (100,98 MB)
Полагање венца на Авали
11.11.2019
mp4 (97,38 MB)
Полагање венаца код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату
11.11.2019
mp4 (88,73 MB)
Полагање венаца код Спомен костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату
11.11.2019
mp4 (106,37 MB)
Полагање венаца на француском војничком гробљу
11.11.2019
mp4 (127,88 MB)
Полагање венаца на гробљу Комонвелта