Министарство одбране Републике Србије
 

ХРОНИКА САЈМА, недеља, 27. октобар





На Сајму књига одржана промоција дела из едиције „Геополитика“
 
Последњи дан овогодишњег Међународног сајма књига у Београду на штанду Министарства одбране и Војске Србије обележен је промовисањем нових издања Медија центра „Одбрана“.
 
На промоцији књига „Земља безнађа – Босна и Бошњаци између јуче и сутра“ и „Бела Рус на коридору великих ратова“, из едиције „Геополитика“, о делима су говорили њихови аутори Џевад Галијашевић и Срећко Ђукић.

Према речима Галијашевића, његово дело говори о проблемима једне етничке заједнице која јесте нација „у смислу националних осећања која су код Бошњака прилично дефинисана“, али запажа одсуство националне свести будући да њени основни елементи, почевши од њеног назива – никада нису прецизно организовани.
 
- Бошњаци су кроз историју лутали. Они никада нису идентификовали своју националну припадност. Били су Срби, Хрвати, понекад неопредељени, чак и Муслимани, а данас су Бошњаци. Нација није финални процес, закључак. Нација је ток развоја народа једне етничке заједнице која се кроз историју развија. Она мора да изражава одређени идентитет и показује одређене културолошке обрасце, а то је оно што се код нове „бошњачке нације“ током последњих 50 година, током којих су они пет пута мењали своје име никада није дефинисало – истакао је Џевад Галијашевић, чија је књига прва од штампаних  у едицији „Геополитика“.
 
Он је додао да је Босна као „земља, територија, простор поменута у делима Константина Порфирогенита“.
 
- Али је помињана искључиво, оно за шта имамо доказе и имамо у књигама, као Босона, као мала земља у саставу ранофеудалне српске државе под кнезом Чаславом – објаснио је Галијашевић.
 
Другу у низу из ове едиције потписује Срећко Ђукић, некадашњи амбасадор Југославије у Русији, а затим и Србије у Белорусији, који је истакао да је „Бела Рус на коридору великих ратова“ у ствари сведочанство судбине једног напаћеног народа чија је историја – историја рата и страдања.
 
- Својим дипломатским мисијама увек сам настојао да земљу у којој служим доживим од народа до врха политике, и од врха политике до народа. Белорусија је за мене била нарочито инспиративна, јер сам посматрао свакодневно промене које се дешавају у тој земљи, која је у геополитичком смислу, током моје службе, свакодневно добијала на свом значају – поручио је Ђукић, нагласивши да је у време његове службе Белорусија била стратешка линија Варшавског уговора, али да је исту судбину кључара источних врата на која је Запад оружјем одувек куцао имала и вековима раније.

Министар Вулин: И књигом се боримо против неправде и заборава

- На штанду Министарства одбране и Војске Србије борили смо се са неправдом, са заборавом, исправљали смо оно што су плански и намерно радили како би унизили, умањили нашу војску и нашу државу. Још једном смо показали да смо поноси на све наше команданте, све наше ратнике, а да они којима смета што српски народ постоји, што се српски народ бранио и брани, могу само да знају да је њихова борба узалудна, а не борба српског народа - рекао је министар одбране Александар Вулин након обиласка штанда Министарства одбране и Војске Србије на 64. међународном сајму књига у Београду.

Објашњавајући циљ учешћа Министарства одбране и Војске Осим промоцији књиге Кристера Карпхамара, министар Вулин је присуствовао представљању књиге пуковника у пензији Зорана  Ђорђевића "У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона", из едиције "Искуство ратовања" и књиге Ивице Т. Лазовић "Државна управа и управљање људским ресурсима" из едиције "Фокус".Србије на Сајму књига, као и обим издања која те институције из године у годину представљају читалачкој публици, министар Вулин је истакао да је смисао српске војске борба против неправде.

Смисао српске војске је увек био да се бори против неправде, зато је и Министарство одбране на Сајму књига - да се избори са свим неправдама које муче и брину наш народ. Прошле године смо започели да се обрачунавамо са заборавом када је у питању НАТО агресија. Објављивали смо, као и ове године, сећања наших најзначајнијих ратних команданата. Нисмо дали да се забораве ни Кошаре ни Паштрик, нисмо дали да се заборави ни једно једино име оних који су нас бранили за време НАТО агресије - подсетио је министар Вулин.

Осврнувши се на овогодишња издања војног издавача - Медија центра "Одбрана", министар Вулин је нагласио да је поносан и на штампање капиталног дела "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату", које су приредили Војни архив и Управа за односе са јавношћу, а коме је Сајам књига доделио специјално признање за издавачки подухват.

- Ове године смо бескрајно поносни што смо, 100 година након завршетка Првог светског рата, коначно смогли снаге, воље, жеље и енергије да бар попишемо сва она имена наших мученика и наших страдалника - рекао је министар одбране и додао да је штампањем публикација попут књиге шведског судије Кристера Карпхамара "Судија у земљама безакоња", из едиције "Косово и Метохија", чијој сајамској промоцији је данас присуствовао, такође исправљена једна историјска неправда.

- Ове године смо исправили и неправду према свима онима који су радили на простору Косова и Метохије у оквиру међународне заједнице, радили, а тек онда видели шта су заправо радили и где су дошли. Ове године смо издали књигу шведског судије који је говорио какво је заправо безакоње на територији која се зове Косово и Метохија и какво је зло и неправда учињена Србима. Српски народ је увек имао храбрости да слуша и добро и лоше о себи. Надам се да ће други народи имати храбрости да ураде исто - поручио је министар Вулин.

Осим промоцији књиге Кристера Карпхамара, министар Вулин је присуствовао представљању књиге пуковника у пензији Зорана  Ђорђевића "У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона", из едиције "Искуство ратовања" и књиге Ивице Т. Лазовић "Државна управа и управљање људским ресурсима" из едиције "Фокус".

Представљена дела из едиције „Косово и Метохија“, „Искуство ратовања“ и „Фокус“ Медија центра „Одбрана“
 
Представљање издавачке делатности Министарства одбране и Војске Србије, као и представљање система одбране на 64. Међународном сајму књига у Београду ове године окончано је промоцијом дела у издању Медија центра „Одбрана“ - „Судија у земљама безакоња“ аутора Кристера Карпхамара, из едиције „Косово и Метохија“, затим „У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона“ коју је написао Зоран Ђорђевић за едицију „Искуство ратовања“ и „Државна управа и управљање људским ресурсима“ Ивице Лазовића из едиције „Фокус“.
 
Изузетно посећеној промоцији присуствовао је и министар одбране Александар Вулин. Поздравивши све присутне на крају промоције, министар Вулин истакао је да се на штанду Министарства одбране и Војске Србије увек борило против неправде и да се исправљало оно што се плански и намерно радило како би се унизила и умањила наша војска и држава.
Говорећи о делу „Судија у земљама безакоња“ Кристера Карпхамара, главни и одговорни уредник „Службеног гласника“ Петар Арбутина истакао је да је реч о мемоарима човека који је покушао првенствено себи, а затим и читаоцима, да са становишта појединца који етнички не припада Балкану објасни шта се на овим просторима заиста догодило и шта се десило са законом и праведношћу које је успоставило Европу и свет на основама хришћанског и Римског права.
 
- Ова књига почиње једним психолошким извештајем, својеврсном лекарском анамнезом човека који није успео у томе да душом избегне сва трагична дешавања у којима је учествовао. Прво у Босни и Херцеговини, затим на Косову и Метохији, а на крају и у Индонезији. Он пише о веома конкретним стварима и људима и не жели да буде судија века, али јесте његов страдалник. Његова судбина јесте судбина меланхоличног европског интелектуалца који у овом делу настоји да објасни зашто се из удобности шведског социјализма упутио у једну чудну ратну зону – поручио је Арбутина, додајући да због тога интелектуална одговорност коју је Карпхамар осећао и обликовала непосредност његовог исказа у овом делу.
 
Дело „У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона“ из едиције „Ратно искуство“ сведочанство је о храбрости и изазовима са којима се чувена јединица Војке Србије сусрела током НАТО агресије 1999. године, а њен аутор Зоран Ђорђевић поделио је да је највеће искушење које је ракетни дивизон преживео током рата била борба са непријатељском наменском групом, намењеном за онеспособљавање и уништавање ракетних дивизиона, током девет дана које је дивизион без промене положаја одолевао сталним нападима непријатеља. Окупљање ветерана овог дивизиона, у марту 2019. године, мотивисало га је, како каже, да тој херојској борби посвети књигу и на тај начин га сачува од заборава.
 
Едиција „Фокус“ замишљена је као место на ком ће се у будућности повремено посвећивати пажња правничком, социјалном и медијском преиспитивању стања, односно изграђености наших институција. Прва у тој едицији је књига Ивице Лазовића „Државна управа и управљање људским ресурсима“ о којој је уз аутора говорио и њен рецензент проф. др Живко Кулић.
 
- Када се сагледа дефиниција, историја развоја и значај феномена „људски ресурси“ јасно је колики је изазов био пред аутором. Он је у свом делу критички преиспитао стање наше регулативе у сфери управљања, стање наше теорије, али и праксе. У делу су сажети озбиљни подухвати и анализе, уз  низ критичких осврта и сугестија у ком правцу се може унапредити стање у државној управи – дао је кратак осврт на Лазовићево дело професор Кулић, док је аутор истакао да су Медија центар „Одбрана“, Министарство одбране и Војска Србије најприродније место за објављивање оваквог дела будући да су „државна управа и сви принципи изведени из државне управе настали у војсци кроз теоријски приступ од најстаријих времена до савременог доба“.
 
- Људски ресурс најважнији је ресурс државне управе будући да је њена организација заснована на њему. Ова имена људи настрадалих у рату 1999. године, и имена свих људи настрадалих у одбрамбеним ратовима и на свим нашим стратиштима, она су сведочанство њихове жртве уткане темељима државе које позива на етичку одговорност државе према њима као свом најважнијем ресурсу – закључио је Лазовић.
 
Медија центар „Одбрана“ ове године је на Сајму књига током осам дана представио 27 нових издања, а на штанду Министарства одбране и Војске Србије, на промоцијама, трибинама и бројним другим активностима, ова установа угостила је 110 говорника. Врхунац овогодишње презентације јесте и Специјално признање Медија центру „Одбрана“ за издавачки подухват“ за капитални пројекат „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату – архивска грађа војног архива“. 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.10.2019
mp4 (104,13 MB)
Промоција дела из едиције „Геополитика“
27.10.2019
mp4 (126,07 MB)
Изјава министра Вулина
27.10.2019
mp4 (81,37 MB)
Обилазак штанда МО и ВС
27.10.2019
mp4 (101,26 MB)
Представљена дела из едиције „Косово и Метохија“, „Искуство ратовања“ и „Фокус“ Медија центра „Одбрана“