Министарство одбране Републике Србије
 
26.10.2019.

Гађање из борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ бојном гађању борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру Заједничке тактичке вежбе са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“.
 
Министар Вулин је након успешно извршеног гађања, истакао да је захваљујући споразуму између председника Путина и Вучића, Војска Србије данас много снажнија и опремљенија.
 
- Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система „Панцир С1“, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији – истакао је министар Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да „Панцир С1“ сада постаје део наоружања Војске Србије.
 
Руководилац вежбе „Словенски штит 2019“ командант 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно изводе другу етапу ове вежбе.
 
- То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. На овој вежби, укључујући и прву етапу у Руској Федерацији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД и свима нама у наредном периоду та искуства ће бити драгоцена. Прилику да изврше своје бојно гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД „Панцир С1“. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност и надам се да ћемо у наредном периоду наставити са извршењем овако важних и значајних задатака – истакао је генерал Јанковић.
 
У саставу послуга које су данас извеле гађање, био је и капетан Милош Голубовић, припадник 250. ракетне бригаде, који је истакао да су током гађања по надземном циљу топовским наоуружањем све мете успешно уништене.
 
- Овај задатак је изузетно битан како за нас, тако и за наше колеге из Руске Федерације, зато што смо стекли изузетно искуство које ће нам бити драгоцено у будућим задацима које нас очекују – истакао је капетан Голубовић, који може да се похвали да је уз стечено искуство, током боравка на обуци у Руској Федерацији, постао богатији за још једног члана породице, јер је добио другог сина.
 
Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је оценом одлично и додао да је реч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вежбе.
 
Након успешно изведеног гађања генерал Грехов, уручио је министру Вулину макету система „Панцир С1“.
 
За потребе гађања, са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, две борбена средства „Панцир С1“, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазиране су на интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде“, где је извршено бојно гађање циљева на земљи.
 
Артиљеријско ракетни систем за противваздухопловна дејства „Панцир С1“ намењен је за противваздушну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.
 
Гађању су су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Душко Жарковић, као и припадници Министарства одбране и Војске Србије.
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.10.2019
mp4 (45,09 MB)
Изјава министра Александра Вулина
26.10.2019
mp4 (76,29 MB)
Изјава бригадног генерала Тиосава Јанковића
26.10.2019
mp4 (28,83 MB)
Изјава капетана Милоша Голубовића