Министарство одбране Републике Србије
 

ХРОНИКА САЈМА, четвртак, 24. октобар





Трибина о војном школству у систему одбране

Пети дан 64. Међународног сајма књига, на штанду Министарства одбране и Војске Србије, започео је трибином под називом „Војно школство у систему одбране “, коју је организовао Универзитет одбране.

Пуковник др Александар Буквић водио је кроз кратку презентацију младе посетиоце трибине, којима је представио организациону структуру војног школства и говорио им о томе шта их чека у том систему образовања.

Он је говорио и о акредитованим студијским програмима у Универзитету одбране и о најновијим издањима књига објављеним у тој високошколској институцији, у издању Медија центра „Одбрана“.

Пуковник Буквић представио је присутнима спортску и осталу инфраструктуру којом располаже Универзитет одбране, један од најмлађих универзитета у Републици Србији.

Доцент др Марјан Миленков, један од аутора уџбеника „Логистика у систему одбране“, представио је то обимно дело, намењено другом и трећем нивоу усавршавања, за које је рекао да је плод дугогодишњег рада наставника на катедри логистике Војне академије.

О уџбенику „Социологија“, аутора Илије Кајтеза, говорио је потпуковник др Срђан Старчевић, а споменуо је и остала издања катедре друштвених наука Војне академије, изложена на штанду Министарства одбране и Војске Србије.

Гостујући Професор Војне академије Мирко Динуловић представио је свој уџбеник „Композитне конструкције“, који је написао за кадете војне високошколске установе, а пензионисани пуковник и редовни професор Универзитета „Унион“ др Самед Каровић говорио је својој књизи „Командовање и руковођење“, која одражава савремене потребе војске и Војне академије.

 Промоција нових издања Медија центра "Одбрана"

Промоција нових издања Медија центра "Одбрана" на 64. Међународном сајму књига у Београду, четвртог сајамског дана, започела је представљањем две књиге из едиције "Историја".

Реч је о делу Александра Животића "Путникова школа ратне вештине",  и књизи "Белешке са министарских седница уочи Великог рата - Душана П Стефановића”.

О тим издањима Медија центра "Одбрана" говорили су др Велимир Иветић приређивач и аутор уводне студије друге књиге и потпуковник др Далибор Денда.

Након Мајског преврата, Радомир Путник пресудно је утицао на правце развоја српског Генералштаба и његово кадровско јачање. Под неговим вођством и према његовим замислима, организован је рад у Генералштабу, састављени ратни планови и уведено ново наоружање и опрема, али и изграђена железничка и путна мрежа, која би се у случају рата могла ефикасно користити за потребе одбране земље - чуло се током промоције књиге "Путникова школа ратне вештине".

У недостатка оригиналних записника са седнице Српске владе уочи Првог светског рата, белешке генерала Стефановића представљају историјски извор од прворазредне вредности. Белешке министра војног, пуковника, касније дивизијског генерала до почетка рата, обилују бројним непознатим, а важним чињеницама које се односе на изузетно турбулентно време српске историје, које није довољно истражено.

Промоције нових издања из едиције „Историја“

Промоције су током целог дана привлачиле велику пажњу посетилаца Сајма, а такав је био случај и са презентацијама књига из едиције „Историја“. Реч је о делима  „Од сурове стварности до алтернативне реалности – Пропаганда Владе Милана Недића (1941-1944)“, ауторке Маријане Мраовић, и „Официр са пет досијеа – Живот Димитрија Цветковића“ коју је написао генерал у пензији Светко Ковач.
 
На промоцији су, осим аутора, о делима говорили и њихови рецензенти др Зоран Јањетовић из Института за новију историју Србије и др Миле Бјелајац, директор тог Института.
Ауторка дела „Од сурове стварности до алтернативне реалности – Пропаганда Владе Милана Недића (1941-1944)“ представила је идеолошку матрицу на основу које је Недићева Влада спроводила практичне замисли, односно пропагирање својих акција.
 
- Опредељење да се истраживачки обради ова тема произашло је из мог уверења да би њена анализа представљала конкретан допринос богатом наслеђу из Другог светског рата, уз објективно преиспитивање процеса и појава у том рату, поготово када је реч о феномену пропаганде, и процесима памћења и заборављања – објаснила је ауторка мотиве који су је навели на истраживачки рад на овом делу.
 
Ништа мање пажње од увек актуелне теме ратне пропаганде привукло је дело Светка Ковача „Официр са пет досијеа – Живот Димитрија Цветковића“. Ова несвакидашња личност, способан човек и врхунски официр оставио је јасне трагове и успео да надрасте ограничења времена и ситуације у којима се осликавао његов живот. Кроз досијеа Војске Краљевине Србије, Краљевске војске отаџбине, Гестапоа, ЈНА и КОС-а, аутор је представио погубан утицај разних идеолошких застрањивања, сукоба и подела који се и данас осећа на његовој личности.
 
 - Аутор се доказао својим искуством на овим темама, и радним и оним списатељским. Књига коју данас представљамо има и општи контекст, као и ту индивидуалну страну, будући да је реч о запису животне приче и судбине једне несвакидашње личности каква је био Димитрије Цветковић – оценио је др Бјелајац, док је Светко Ковач говорећи о свом делу истакао да га је идеји о писању о животу Цветковића привукла специфичност његовог лика.
 
- Када сам писао књигу „Војна служба безбедности у Србији“ тражио сам да ми донесу најстарији досије, да бих видео како он изгледа и да бих га описао. Донели су ми досије који се састојао од много докумената писаних на немачком, енглеском и српском језику, мало обичном оловком, мало на писаћој машини. Читајући, схватио сам да пред собом имам веома занимљиво сведочанство. Рекао сам себи – овај човек има пет досијеа – поручио је Ковач, истичући да књига о Димитрију Цветковићу представља писани запис о многим официрима који су доживели сличну судбину.

Одржана трибина „Буди војник“

Осим промоција нових издања Медија центра „Одбрана“, презентацију Министарства одбране на 64. Међународном сајму књига у Београду обележио је и велики број занимљивих трибина. Једна од њих била је и данашња посвећена војном позиву, односно кадровском обезбеђењу у Војсци Србије под називом „Буди војник“. Говорници на трибини били су начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, потпуковник доц. др Срђан Старчевић са катедре друштвених наука Војне академије и психолог доцент др Јелена Петровић из Војне академије.

Генерал Иришкић је нагласио да је вођење кадра кроз школовање на свим нивоима обучавања за потребе јединица Србије, по родовима и службама за оне области у којима Војска Србије, у зависности од генерације, искаже потребе, „база попуне јединица Војске Србије“.

- Ми смо процес осавремењавања наоружањем и војном опремом, а паралелно са тим прибављањем кадра адекватног профила, препознали и кроз школовање у свим облицима усавршавања. Овај специфичан и карактеристичан кадар који нам треба за наше јединице прибављамо кроз све облике усавршавања у Војној академији и у Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране, поручио је генерал Иришкић, док је потпуковник Старчевић појаснио шта се кадетима и будућим официрима пружа током школовања.

- Оно што се у политичкој социологији зове војни ресурс јесте један од стратешких ресурса за сваку државу. У томе су били сагласни сви велики теоретичари друштва и друштвених феномена од античке Грчке, као колевке наше цивилизације па до Америке нашег доба. Таква врста ресурса захтева посебну негу и организацију и увек су све државе водиле рачуна о овом ресурсу који није само људски већ и материјални и технички. Ипак, тај људски део јесте незаменљив. Морате имати људе да бисте имали војску, објаснио је потпуковник Старчевић на који начин се гради будући кадар Војске Србије додавши да то што се подразумева под појмом „војни ресурс“ јесте широко и диференцирано, али је сигурно да у том ресурсу најважнију улогу имају они који управљају осталим сегментима ресурса – официри.

Психолог Јелена Петровић дала је стручни осврт на мотиве који утичу код појединаца на избор војног позива, поделивши их у три групе – унутрашње, спољашње и посебне.

- Прву и најдоминантнију групу чини мотив патриотизма, унутрашње потребе да се служи отаџбини и народу. Ту су и генерацијски фактори па се млади под утицајем наслеђа војног позива у породици одлучују да обуку униформу. Другу групу чини економски фактор и сви они који се на војни позив одлучују због чињенице да он гарантује сигурност, финансијску стабилност и егзистенцију. И на крају, ту су посебни мотиви, а у последње време међу најснажнијима, утицај серије „Војна академија“, објаснила је Јелена Петровић.

Трибини „Буди војник“ присуствовали су и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе, као и кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА.  
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.10.2019
mp4 (180,78 MB)
Трибина о војном школству у систему одбране
24.10.2019
mp4 (155,78 MB)
Промоција нових издања Медија центра "Одбрана"
24.10.2019
mp4 (171,89 MB)
Промоције нових издања из едиције „Историја“
24.10.2019
mp4 (207,35 MB)
Трибина "Буди војник"