Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2019.

Отворен штанд Министарства одбране и Војске Србије на 64. Међународном сајму књига у Београду




Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић отворио је вечерас штанд Министарства одбране и Војске Србије на 64. Међународном сајму књига у Београду.

Пожеливши добродошлицу окупљеним гостима и љубитељима „војне“ писане речи на највећој и најзначајнијој манифестацији у славу књиге у нашој земљи, и упутивши им поздраве у име министра одбране Александра Вулина, државни секретар Живковић подсетио је на речи нашег нобеловца Иве Андрића који је поручио да „остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот“.
 
- Уверен сам да нећете остати равнодушни када погледате издања Министарства одбране и да ћете многа од њих пожелети да прочитате, како бисте тиме обогатили део свог живота. Министарство одбране и наша издавачка кућа Медија центар „Одбрана“ до краја године представиће 150 публикација. Већина од њих биће објављена на српском језику, али има и оних која ће се штампати на другим језицима. Једна од њих је монографија „Спомен собе у Министарству одбране и Војсци Србије - Огледало историје и традиције 1804-1918. Та монографија изражава нашу потребу да кроз културу сећања одржавамо и чувамо део националне историје, да вреднујемо и развијемо наше војничке и слободарске традиције, рекао је Живковић истакавши међу бројним издањима система одбране као посебно важну Едицију „Ратник“ покренуту прошле године.
 
- Ове године она броји већ 12 наслова драгоцених сведочанстава о ономе што се догађало пре 20 година током одбране од НАТО агресије на нашу отаџбину. На најскромнији начин, новим, допуњеним издањем одужујемо се и јунацима отаџбине, припадницима Војске и Полиције који су положили свој живот у одбрани отаџбине од агресије и шиптарско терористичких сепаратистичких снага на Косову и Метохији, казао је државни секретар, изразивши захвалност свима онима који су својим радом и залагањем допринели томе да војно издаваштво ове године буде богатије за 150 нових наслова, пре свега, запосленима у Медија центру „Одбрана“, Војној штампарији и Управи за односе са јавношћу.
 
- Надам се да ће се сајамски дани пред нама на овом штанду памтити по речима „одбрана“, „слобода“, „мир“, „сарадња међу народима“, по нашим кадетима, иступима наших истакнутих команданата јединица, по постигнућима наших лекара и наставника и умној и духовној знатижељи. Слоган „Памтимо књигом“ за који смо се определили на овогодишњем наступу императив је онога што се данас догађа у сфери војног издаваштва и наше професије, закључио је Живковић, подсетивши да је читање основа знања, мудрости и моћи, а пријатељство са књигом – пут ка срећи.
 
Церемонију отварања штанда, који се налази у прстену Хале 1, интонирањем државне химне „Боже правде“ увеличали су Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички", након чега је госте поздравио најбоље рангирани кадет 140. класе Војне академије потпоручник Стефан Милићевић.
 
- Кроз моје руке су прошле многе књиге - и добре и лоше, ако се књига уопште може назвати лошом. И свака је оставила утисак, свака ме научила нечем новом и другачијем. Књиге дају човеку оно што је човеку потребно, оне опуштају и лече. Књига не заборавља, и помаже нама да не заборавимо - поручио је потпоручник Милићевић.
 
Током културно-уметничког програма Мешовити хор Министарства одбране и Восјке Србије извео је и нумеру „Вила са Кошара“.
 
Интересовање јавности за књиге Медија центра „Одбрана“ током 2019. потврдило је значајно место и улогу издавачке делатности Министарства одбране, не само у систему одбране, већ и на издавачкој мапи Србије. Под слоганом "Памтимо књигом" Министарство одбране и Војска Србије од 20. до 27. октобра представиће се војним књигама, делима историјске тематике, публицистиком, геополитиком, војном техником, војним здравством, уметношћу, а такође и уџбеничком литературом намењеном Универзитету одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.10.2019
mp4 (135,36 MB)
Отварање штанда МО и ВС на Сајму књига
20.10.2019
mp4 (145,19 MB)
Обраћање потпоручника Стефана Милићевића