Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2019.

Свечана академија поводом 75. годишњице ослобођења Београда



Председник Вучић:  Слобода нема цену

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев и српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, присуствовали су вечерас у испуњеном Сава Центру, Свечаној академији поводом 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату. 

Свечаности су, уз највише званичнике Србије и Републике Српске, премијерку и чланове Владе Републике Србије, присуствовали и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, с члановима колегијума.

Након пројекције кратког документарног филма "Пут победе", бурно су поздрављени преживели ослободиоци главног града, а присутнима се обратио један од њих, Зденко Дупланчић, који је у то време био петнаестогодишњи партизански борац.

Уз поруку да слобода нема цену, председник Републике Србије Александар Вучић, подсетио је на херојске дане ослобађања престонице, и посебно подвукао немерљив допринос Црвене армије том историјској победи.

- Било је крваво и тешко доћи до те слободе, и готово 4 хиљаде Црвеноармејаца и припадника Народноослободилачке војске дали су своје животе за слободу. 

- Сусрет партизанских јединица у Београду у октобру 1944. био је сусрет страдалних Срба између којих су покидане везе. Тих дана су се на том месту срели партизани из Пусте Реке и Поморавља, са својим сународницима са Врбаса и Уне, они са Космаја са онима са Грмеча, Шумадинци са Личанима и сви они скупа са нашим пријатељима и браћом Русима - рекао је врховни командант Војске Србије и додао да Србија данас чврсто стоји уз своју историју и да се никада више неће одрећи својих хероја. 

- Чуваћемо и сачуваћемо Србију и наше националне интересе, и нас народ на Косову и Метохији, и на сваком другом месту. Хоћемо право да живимо своју слободу, рекао је председник Вучић  и додао да је посебно срећан и поносан јер је данас имао прилику да се са премијером Медведевим увери колико је Војска Србије напредовала.

Председник Републике Србије упутио је и посебну поруку на руском језику председнику Владимиру Путину, у којој је срдачно захвалио на подршци коју Русија пружа Републици Србији и великом разумевању које годинама исказује за позицију Србије као независне земље. 

Премијер Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев истакао је да су величанствену победу и ослобођење Београда извојевали борци међу којима већина више није међу нама, као и они који су вечерас присутни.

- Хтео бих са овог места да упутим речи захвалности свима њима, и да срдачно честитам празник који заједно обележавамо. Тим поводом сутра ће у Москви бити приређен ватромет - рекао је премијер Медведев бурно поздрављен аплаузима у препуном Сава Центру. 

Он је додао да је обавеза свих нас да чувамо истину о тим славним догађајима и посебно споменуо највећа стратишта српског народа током Другог светског рата. 

Медведев је истакао и да је веома важно бринути о споменицима које подсећају на то време. 

- Веома ценимо то што наши велики српски пријатељи брину о споменицима из тог времена и брижно се према њима односе.

Подсетио је да је током 19. века Русија подржала Србију у борби за независност, касније током Првог светског рата наше државе су биле заједно, а током Другог светског рата постале су учеснице антихитлеровске коалиције. 

 - И тада смо били заједно и надам се да ће тако бити увек, рекао је на крају обраћања, бурно поздрављен, премијер владе Руске Федерације Дмитриј Медведев.

У уметничком делу програма наступили су Ансамбл песама и игара Руске армије "Александров", Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички " и Хор Народног позоришта, са гостима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.10.2019
mp4 (542,3 MB)
Говор председника Србије - први део
19.10.2019
mp4 (490,07 MB)
Говор председника Србије - други део
20.10.2019
mp4 (454,57 MB)
Говор председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева - први део
20.10.2019
mp4 (323,55 MB)
Говор председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева - други део
20.10.2019
mp4 (538,53 MB)
Говор Зденка Дупланчића
20.10.2019
mp4 (161,61 MB)
Свечана академија