Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2019.

Отворене 7. CISM светске војне игре у Кини



У кинеском граду Вухану данас су отворене 7. CISM светске војне игре. Игре је отворио председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, који је на састанку са званичницима CISM и националним представницима држава учесница изразио очекивање да ће моћ спорта бити и мост комуникације међу различитим културама и окупити заједно народе у једно срце мира.
Током  наредних 10 дана 9.308 војних спортиста из 109 држава чланица Међународног савета за војне спортове – CISM такмичиће се у 27 дисциплина на рекордних 329 спортских догађаја.
 
Србију ће представљати 41 такмичар у 10 дисциплина, рвању, теквонду, оријентирингу, џудоу, боксу, пливању, атлетици, падобранству, стрељаштву и триатлону.
 
Сви наши такмичари су добро и мотивисани су да дају све од себе, борећи се за медаље за Србију и Војску Србије. Конкуренција јесте велика, али Војска Србије увек иде на победу. 
 
CISM светске војне игре због великог броја учесника и броја дисциплина називају и војне олимпијске игре. То је потврдила и данашња свечаност отварања игара са рекордним бројем такмичара који су продефиловали Централним спортским центром града домаћина, а културно-уметнички програм био је истински мултимедијални доживљај са порукама за мир широм света и атрактивним паљењем олимпијске ватре.
 
У Олимпијском селу у Вухану такође на свечан начин подигнуте су заставе свих држава учесница овогодишњих игара.
 
Међународни савет за војне спортове (CISM) формиран је 18. фебруара 1948. у Ници (Француска) на темељима идеје о успостављању мирног и безбедног света и мисијом да се припадници оружаних снага широм света боре и надмећу на спортском уместо бојном пољу. Филозофија и идеали организације уграђени су у званични слоган CISM – “Пријатељство кроз спорт”. CISM тренутно укључује војни спорт 138 земаља света, а Република Србија примљена је као његова 127. чланица на 58. Генералној скупштини и Конгресу CISM, 15. маја 2003. у Дубаиу (Уједињени Арапски Емирати), са циљем да партиципира у одрживом развоју светског мира и унапређивању међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону и свету кроз спорт.
 
Од учлањења Србија 2003. године, припадници Министарства одбране и Војске Србији учествовали су на више од 150 активности из програма CISM, од којих су најзначајнији наступи на светским војним играма у Катанији (Италија, 2003), Хајдерабаду (Индија, 2007), Рио де Жанеиру (Бразилу, 2011) и Мунгјангу (Јужна Кореја, 2015. године).
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.10.2019
mp4 (67,39 MB)
Репрезентација МО и ВС на отварању
18.10.2019
mp4 (37,57 MB)
Отварање