Министарство одбране Републике Србије
 
17.10.2019.

Провера спремности инжињеријске чете опште намене




У бази „Југ“ је реализована тактичка вежба „Стена 04“, током које су, по Концепту  оперативних способности, проверавани обученост и спремност инжињеријске чете опште намене декларисане за учешће у мултинационалним операцијама.

У складу са сценаријом вежбе, чета из састава 310. инжињеријског батаљона извршавала је сложене задатке карактеристичне за мултинационалне операције, као што су изградња кампова, заклона и склоништа, изградња и одржавање путева и мостова, обезбеђење кретања конвоја са хуманитарном помоћи и евакуација повређених и оболелих ваздушним путем.
Обученост и интероперабилност јединицe оцењивао је међународни тим евалуатора, док је стручни надзор вршио четворочлани посматрачки тим из НАТО команди здружених снага у Напуљу и Брунсуму, и из команде копнене компоненте из Измира.

Постављени циљеви вежбе су остварени и инжињеријска чета је успешно извела вежбу и прошла евалуацију по Концепту оперативних способности, показавши висок ниво обучености и професионалног односа према задацима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА