Министарство одбране Републике Србије
 
16.10.2019.

Јубилеј Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци



Свечаном академијом у Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци данас је обележено 150 година библиотекарске делатности тог краја, коју та библиотека наставља да баштини.
 
Главни гост прославе јубилеја био је министар одбране Александар Вулин, најављен и као завичајни писац, који је пре једне деценије у библиотеци "Вељко Петровић" промовисао свој роман "Мрак".

Честитајући важан јубилеј домаћинима и окупљеним љубитељима књиге, министар Вулин је пожело да библиотека траје, да њени суграђани разумеју шта имају, колико то што имају вреди и колико треба да цене.
 
- Желим вам да претекнете и ова времена, која као и у време александријске библиотеке изгледају као последња. Увек је човек мислио да је дошло нешто што ће сасвим и заувек заменити и писану реч и књигу, и увек је човек био сасвим на погрешној страни када је то веровао - рекао је министар Вулин.
 
Присећајући се својих посета Народној библиотеци у Бачкој Паланци министар Вулин је истакао да је то место увек памтио по осећају слободе, по осећају да је ту могуће рећи оно што мислиш, осећаш и да за то ниси морао да промениш ни став ни уверење.
 
- Не знам какав сам писац, то је мање важно, али знам да ми је била велика част када сам пред многима од вас имао могућност и слободу да кажем шта мислим, шта осећам - рекао је министар Вулин и поделио своје уверење да ће се, без обзира како технологије буду напредовала, људи опет враћати књизи која се може понети у џепу капута, на чије странице се може нешто дописати, која се може чувати.
 
Министар Вулин је истакао и да је књига важна и велика - већа и важнија од људи који је стварају, а најважнија и највећа зато што увек иза оних који је пишу остане нешто што зрачи кроз време и онда када аутора више нема.
 
- Књига увек зна више од свог писца и књига вас увек открије, оголи и покаже вас не онаквим каквим ви мислите да јесте, већ онаквим какви јесте - рекао је министар Вулин и, такође, поручио да је захваљујући свом постојању и трајању библиотека многима отворила читав један нови свет.
 
О дугој и богатој историји библиотекарства у Бачкој Паланци и јубилеју који се у библиотеци „Вељко Петровић“ обележава, говорио је директор те установе академски сликар Миладин Зорић.
 
Зорић је истакао да је Народна библиотека “Вељко Петровић” веома значајна институција културе, која има скоро 7.000 чланова и књижни фонд који броји око 215.000 публикација. Такође, подсетио је да поред градског, библиотека има и 13 огранака у сваком насељеном месту општине.
 
Након свечаности, у којој су учествовали и уметници драмског студија "Арс Либери" Оља Нађ и Ненад Еречковић и градски хор "Звоно", министар Вулин уписао се у књигу утисака.
 
- У тежим временима били сте слободни и неспутани страхом како доликује књигама које чувате и људима које васпитавате. Останите такви - написао је министар.
 
Народна библиотека у Бачкој Паланци, која од 1977. године носи име песника, приповедача, есејисте и историчара уметности Вељка Петровића, чува традицију книжарства и читалаштва тог краја, зачету 1869. године, оснивањем Српске читаонице у тадашњој Старој Паланци.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.10.2019
mp4 (544,72 MB)
Обраћање министра Вулина
16.10.2019
mp4 (205,3 MB)
Обраћање директора Народне библиотеке Зорића
16.10.2019
mp4 (158,57 MB)
Свечаност