Министарство одбране Републике Србије
 
14.10.2019.

Делегација Комунистичке партије Кине обишла изложбу „Одбрана 78“




Делегација Комунистичке партије Кине предвођена чланом политбироа и секретаром Секретаријата Централног комитета Комунистичке партије Кине Јангом Сијаодуом посетила је данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“ у Музеју града Београда.
 
Данашњем обиласку присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, домаћин посете кинеске делегације, и амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, а кроз изложбену поставку водио их је аутор изложбе Душан Јововић.
 
Обилазећи изложбу, снажан утисак на чланове делегације оставио је део изложбе који приказује цивилне жртве, а посебно интересовање привукао је сегмент који осликава бомбардовање Амбасаде Народне Републике Кине у Београду 1999. године, када је живот изгубило троје кинеских држављана, а више њих је рањено.
 
Након обиласка изложбе секретар Сијаоду написао је у књизи утисака – Поштовање према српском народу који је храбро очувао суверенитет своје државе.
 
Изложба „Одбрана 78“ је мултимедијална и интерактивна поставка подељена у осам целина која први пут приказује видео и штампане материјале који до сада нису били приказани јавности.
 
Поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на Савезну Републику Југославију 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, а посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је, нажалост било и мноштво деце.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.10.2019
mp4 (166,91 MB)
Обилазак изложбе