Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2019.

Положен камен темељац за нову фабрику одбрамбене индустрије у Куршумлији



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, током посете Топличком округу, положио је данас камен темељац за изградњу Фабрике за машинску обраду метала Куршумлија - фабрику одбрамбене индустрије „Борбени сложени системи", на деоници Пљаково-Мачков пут.

Камен темељац положили су и министар одбране Александар Вулин, директор ЈП "Југоимпорт СДПР" Југослав Петковић, председник Општине Куршумлија Радољуб Видић, а том свечаном чину присуствовали су и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министри у Влади Србије и бројни грађани.

Како је истакао председник Вучић, ово није фабрика само државе Србије, ово је фабрика "свих грађана који овде живе и свих радника који ће овде радити".

- Крените одмах у изградњу и с радом, да људи виде када држава Србија крене нешто да гради да то може брзо да изгради и да запосли људе. Већ до маја, јуна, морамо да имамо 80 запослених, а две године касније и 300 људи. То није мали посао за Куршумлију и није мали број запослених за овај крај, али јесте више новца за Општину како би могла да решава друге инфраструктурне проблеме, нагласио је председник Вучић.

Он је додао и да ће бити много више војника у Куршумлији.

- То значи нови живот за Куршумлију, више људи који ће да раде заједно са њима, а то значи и много више оптимизма и наде него што је било до данас, рекао је Вучић.
Говорећи о новој фабрици, он је рекао да је то "огромна инвестиција".

- То подразумева 20 плус 25 милиона евра, односно 20 милиона евра су само грађевински радови за машинску обраду метала, за нашег "милоша" и "лазара", наше машине које смо ми направили и које продајемо свуда по свету. Желимо да овим путем удахнемо нови живот нашем народу на југу Топлице, нашем народу који је увек јуначки бранио своју земљу, а који никада од државе ништа заузврат није добијао, поручио је председник Србије.

Према речима директора ЈП "Југоимпорт СДПР", 2012. године су почели да трансформишу предузеће "из једног трговца у највећег произвођача наружања и војне опреме у региону".

- Трудили смо се да будемо бољи, следили смо визију Владе и нашег председника Вучића да само кроз отварање нових радних места и прављења нове вредности можемо бити конкуренти на светском тржишту. Од 2000. до 2011. године "Југоимпорт СДПР" је направио добит од две милијарде и 400 милиона динара, од 2012. до 2018. године више од 15,5 милијарди - за дупло краћи период седам пута више. Зато смо ми данас у Куршумлији и наставићемо тако, рекао је Петковић.
Председник Општине Видић нагласио је да је данас историјски дан за Куршумлију "јер више од 30 година није било оваквих инвестиција" те захвалио председнику Вучићу што брине о Топличком округу и његовим грађанима.

У фабрици, која ће на око 17.000 квадратних метара бити грађена у три фазе, биће запослено 300 радника.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.10.2019
mp4 (443,73 MB)
Обраћање председника Вучића - 1. део
12.10.2019
mp4 (51,63 MB)
Обраћање председника Вучића - 2. део
12.10.2019
mp4 (59,96 MB)
Обраћање председника Вучића - 3. део
12.10.2019
mp4 (89,38 MB)
Полагање камена темељца