Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2019.

Састанак министра Вулина са генералом Грацијаном




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Клаудиом Грацијаном у Малој ратној сали Старог Генералштаба.

Министар Вулин је током сусрета нагласио да је за Србију апсолутно неприхватљиво формирање тзв. „војске Косова“ те да КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Како је истакао министар Вулин, КФОР је најодговорнији за одржање мира и безбедности и једини је партнер Војске Србије у обезбеђењу административне линије са нашом јужном покрајином.

Министар Вулин је, такође, у разговору подсетио да је, уз очување територијалног интегритета и суверенитета и регионалне сарадње, спољнополитички циљ Републике Србије и чланство у Европској унији, указујући истовремено и на значај ангажовања Министарства одбране и Војске Србије у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Посебно наглашавајући добру сарадњу у области учешћа у мултинационалним операцијама, министар Вулин је нагласио да Република Србија тренутно учествује у три мисије и једној операцији ЕУ са 21 припадником и повременим ангажовањем аутономног тима за заштиту бродова, истичући и спремност наше земље да настави са таквим ангажовањем и у наредним годинама.

Данашњем састанку су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, помоћник министра за политику одбране мр Милан Ранковић и шеф Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО бригадни генерал Предраг Бандић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.10.2019
mp4 (66,19 MB)
Састанак