Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2019.

Комеморативно окупљање посвећено страдалима у Другом светском рату у Јајинцима




У меморијалном парку у Јајинцима данас је одржано комеморативно окупљање посвећено очувању достојанственог сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних жртава у Другом светском рату на стратишту у Јајинцима код Београда.

Комеморативном скупу присуствовали су државни секретари у Министарству одбране Александар Живковић и Бојан Јоцић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.



Државну комеморативну свечаност предводио је изасланик председника Републике министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Након церемоније полагања венаца уз највише државне и војне почасти, окупљенима се обратио и преживели усташког логора Јасеновац, председник Удружења "Јасеновац“ Славко Милановић.
 
У свом обраћању, министар Ђорђевић је подсетио да су на потезу од логора на Старом сајмишту до стратишта у Јајинцима свекодневно, почев од 1942. године, озлоглашени „есесовски“ официри возили гасни камион у коме су на најбруталнији начин страдали грађани Београда.
 
Данас у Јајинцима сећамо жртава нацистичког терора, али и великог дела који су извели наши неустрашиви преци, који нису очајавали у тешком времену када се чинило да нема наде и излаза за наш народ. Храбро су преузели судбину у своје руке и ослободили свет из канџи монструозног нацистичког поробљивача, рекао је Ђорђевић.



Комеморативном скупу присуствовали су представници Владе Србије, Града Београда, дипломатски и војно-дипломатски представници, представници Националног савета ромске националне мањине, представници Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша и СУБНОР-а Србије, ратни ветерани, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата, потомци страдалих, као и бројни грађани.
 
Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи - Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и оних који се нису мирили са окупацијом земље и пружали отпор окупатору.
 
Велики меморијални парк у Јајинцима, у оквиру ког се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом две деценије од уласка партизанских снага у Београд.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.10.2019
mp4 (167,34 MB)
Комеморaтивни скуп