Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2019.

Председник Вучић: Никоме нећемо дозволити да изврће историју и од жртве прави џелата




Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас свечаној академији “Крајино моја“, која је у оквиру треће по реду манифестације “Дани сјећања” одржана у Дрвару, у помен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. века, који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.
 
Свечаној академији присуствовали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин, министар финансија Синиша Мали и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић.

У обраћању великом броју присутних грађана на платоу испред Радничког дома у Дрвару, председник Вучић је истакао да последњих година сви око нас покушавају да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало.

- Одједном, ми Срби, који су ослободили простор бивше Југославије, постадосмо агресори и фашисти, а они који су стварали нацистичке државе на овим просторима, изненада, постадоше ослободиоци - истакао је Вучић.

- Ниједну лошу реч нећемо рећи ни о коме другом. Поштујемо Хрвате, Бошњаке, желимо у миру да живимо с њима, то је будућност за коју се залажемо, али не дамо никоме да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив. Штитићемо свој народ - поручио је Вучић.

Он је истакао да “морамо да будемо ту где смо вековима живели, да променимо понашање. Морамо да будемо јединствени. Да чувамо једни друге, да будемо једни уз друге и да разумемо једни друге".

Вучић је додао да морамо да научимо лекцију, да не смемо да прећуткујемо своје слабости и кривицу, да бисмо знали да се понашамо другачије и одговорније.

- Ми вечерас, уз сећање на све пале и погинуле за своју земљу, одајемо почаст животу. Боримо се за живот деце, за 57 малишана из вртића “Мајка храброст“, за оне који тек треба да дођу - рекао је Вучић и додао да своје грешке треба да сагледамо, а лако ћемо онда видети шта су други према нама радили.

Он је навео да оно што ће грађани осетити јесте оно што је данас урађено и рекао да је Дрвару већ уплаћено милион евра. Најавио је и додатну помоћ Србије за цркву.

- Желимо капелу и велики крст баш на Петровачкој цести, где нам је бомбардована колона. Србија ће издвојити новац да обележимо место страдања – нагласио је Вучић и обећао да ће до краја године једна компанија из Србије запослити 100 људи, јер без посла нема опстанка. Додао је да је уплаћено 75.000 евра да би се исплатила заостала давања за обавезе према породиљама и мајкама троје и више деце.

Важно је, рекао је Вучић, да гледамо у будућност, да развијамо ове крајеве. Дрварчанима је поручио да жели да их види насмејане, да гледају у будућност право и да је виде онако како је само замислити могу, да им деца одрастају у слози и миру и да са поносом носе своје име и презиме.

Такође је рекао да је поносан што је први српски председник који је дошао у Дрвар.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је ово важан дан за све Србе овог краја, не само историјски и због давних догађаја с краја 95, већ зато што је данас, на овај дан, у Дрвар дошао председник Србије.
 
Истакао је велику помоћ коју Република Српска прима од председника Вучића и његовог тима, за српске општине у БиХ, али да је више од тог новца порука то што је српски председник данас у Дрвару.
 
- Нисмо овде дошли да вам пошаљемо поруку да овде останете, јер ви то и желите, него да вам кажемо да смо с вама и да ћемо бити с вама у свим будућим данима – поручио је Додик.
 
На вечерашњој свечаној академији начелница општине Дрвар, Душица Рунић рекла је да се са свечане академије "Крајино моја" шаље порука да се никад не смеју заборавити српске жртве и страдања, али да генерацијама које долазе треба показати да смо спремни да стварамо, градимо и у јединству и слози идемо напред.
 
Епископ бихаћко-петровачки Сергије истакао је да је председник Вучић подсетио крајишке Србе на потоњег краља Петра Мркоњића Карађорђевића, који је у време босанско-херцеговачког устанка оставио удобност светских метропола и дошао у те крајеве да им помогне да освоје слободу. Од тада, до данас, рекао је отац Сергије, ниједан државни поглавар матице Србије никада није крочио у Дрвар и тај крај, а посета председника Вучића охрабрење је Србима да остану на својим вековним огњиштима.
 
Током дана председник Вучић је са сином Данилом и Милорадом Додиком обишао родну кућу Гаврила Принципа у Грахову.

Председник Вучић и Милорад Додик посетили су и дечији вртић "Мајка храброст" и имали састанак са начелницима општина Дрвар, Грахово, Гламоч и Босански Петровац, посланицима у Парламентарној скупштини БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ.
 
У оквиру “Дана сјећања”, који се одржавају под покровитељством Владе Републике Српске, јутрос је епископ бихаћко-петровачки Сергије служио парастос у Храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу, а парастос је служен и у Храму Светог Саве у Дрвару. После парастоса положени су венци на Спомен-обележје “Гувно“, које је у облику крста и има симболику укрштања путева избегличких колона далматинских и личких Срба и Срба са подручја Ливна, Босанског Грахова и Дрвара.

У оквиру “Дана сјећања“ у Дрвару је отворена изложба под називом “Опомена“, која говори о страдању Срба у периоду од 1991. до 1995. године, када је са вековних огњишта протерано 120.000 Срба.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.09.2019
mp4 (253,18 MB)
Говор председника Вучића
13.09.2019
mp4 (190,29 MB)
Посета Дрвару и свечана академија