Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2019.

Генерална проба промоције најмлађих официра Војске Србије




На платоу испред Дома Народне скупштине Републике Србије, вечерас је одржана генерална проба у сусрет сутрашњој свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије.

Кадети завршних година Војне академије и Медицинског факултета ВМА, вредно се припремају за свечани дефиле, а већ сутра ће указом председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића ступити у официрски строј као најмлађи потпоручници Војске Србије.

Да је све спремно за сутрашњу свечаност вечерас су се, на генералној проби на платоу испред Народне скупштине, уверили начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и државни секретар Александар Живковић.



Програм овогодишње промоције потпоручника, у односу на претходне године, биће иновиран богатијим прелетом ваздухоплова и културно-уметничким делом програма у којем учествује већи број кадета, истакао је начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић најављујући сутрашњу свечаност.

- Ова генерација је специфична што у својим редовима, после 14 година, поново има војне геодете, који су одшколовани по најновијем наставном плану и програму, а имамо и прву генерацију војних пилота, који су одшколовани по програму који је трајао пет година. Они су изашли са звањем мастер саобраћајног инжењерства и потпуно су оспособљени за самостално летење – нагласио је генерал Зрнић.

На сутрашњој свечаности, у прве официрске чинове биће промовисано 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Војну академију завршило је 135 кадета и кадеткиња 139. и 140. класе Војне академије, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине, а Медицински факултет ВМА 25 младића и девојака 5. класе Медицинског факултета ВМА, међу којима и припадница Оружаних снага Намибије.

Већ традиционално, председник Републике Србије уручиће сабље – симболе официрске части, најбољим кадетима Војне академије, а министар одбране доделиће парадне бодеже најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА.

Промоција потпоручника испред Дома Народне скупштине организује се 14. пут, а и ове године обележиће је налети ваздухоплова Војске Србије, као и наступи Репрезентативног оркеста Гарде и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички".

Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије биће одржана у суботу, 14. септембра 2019. године, испред Дома Народне скупштине Републике Србије, у 11 часова, уз присуство највишег државног и војног руководства, гостију из земље и иностранства и грађана.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.09.2019
mp4 (137,35 MB)
Генерална проба