Министарство одбране Републике Србије
 
11.09.2019.

Државни секретар Живковић на међународном округлом столу „Српско-амерички односи“




Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић говорио је на међународном округлом столу „Српско-амерички односи“, који је одржан у Народној скупштини Републике Србије. Реч је о једнодневном научном скупу посвећеном сагледавању напретка српско-америчких односа и указивању важности сарадње две земље.

Државни секретар Живковић је, у име министра одбране Александра Вулина, поздравио учеснике скупа, истовремено пожелевши и добродошлицу команданту Националне гарде Охаја, генерал-мајору Џону Херису.

- Управо чињеница да је командант Националне гарде Охаја традиционални гост Министарства одбране и Војске Србије већ више од 13 година, односно од 2006. године и почетка реализације Програма државног партнерства Републике Србије и савезне државе Охајо, иде у прилог степену развијености билатералне војне сарадње, као једног од најразвијенијих сегмената свеукупних билатералних односа Републике Србије и Сједињених Америчких Држава – нагласио је државни секретар Живковић.

Указујући на традицију савезништва из оба светска рата, државни секретар Живковић је подсетио да је сарадња настављена развијањем билатералне војне сарадње која данас значајно доприноси унапређењу способности и опремљености Војске Србије.

- Сваке године припадници Министарства одбране и Војске Србије учествују на око 100 активности у организацији Оружаних снага САД, док посебан квалитет представљају заједничке вежбе, на билатералном или мултилатералном нивоу, које се у сарадњи са Оружаним снагама САД реализују у Европи, Африци и Америци, и на којима учешће узимају појединци и различите јединице Војске Србије – истакао је државни секретар Живковић.

Према његовим речима, сарадња са Оружаним снагама САД, осим учешћа на заједничким вежбама, реализује се и у областима војне медицине, верских служби и у оквиру програма Међународног војног образовања и обуке (ИМЕТ).

Најпозитивнији процес у сарадњи представља заједнички ангажман на развоју Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама на бази „Југ“, где је управо сарадња са Националном гардом Охајо један од важних сегмената који је допринео развоју центра и његовом позиционирању са јединственим капацитетима у региону. Кроз наведене пројекте Војска Србије добила је значајну подршку у опремању и обуци њених припадника за учешће у мировним операцијама.

Република Србија, истакао је државни секретар Живковић, у потпуности је посвећена војној неутралности, у складу са Резолуцијом Народне скупштине. Министарство одбране и Војска Србије наставиће унапређење односа са свим партнерима у оквиру спољне политике Владе Републике Србије, а посебно у процесима унапређења регионалне сарадње и односа са суседним државама.

На скупу говорили су и потпредседник Скупштине Републике Србије Владимир Марјановић, министар спољних послова Ивица Дачић, амбасадор САД у Београду Кајл Скот, командант Националне гарде Охајо генерал-мајор Џон Херис и државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић-Ивковић.