Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2019.

Стална здравствена брига о лицима у “Бристолу”




Од првог дана штрајка глађу лица која су остала у некадашњем хотелу “Бристол” , 5. септембра, екипе Центра војномедицинских установа Београд редовно обилазе лица како би превентивно деловали и решавали њихове здравствене проблеме. До данас је прегледано осам лица, а данас је указана здравствена помоћ једној жени због алергијске реакције, док су остали у стабилном стању и немају здравствених проблема.

Лекарске екипе хитне помоћи и даље ће редовно, два пута дневно, а по потреби и чешће, обилазити лица у “Бристолу” како би на време спречиле последице по њихово здравље.

Министарство одбране поново, јасно и доследно, позива лица која су остала у „Бристолу“ да се уселе у станове које су већ обишли у блоку А, Врачару и Звездари  у Београду, у складу са правима која остварују.

Али, поновном позиву свим лицима која су у „Бристолу“ на разговор са представницима Министарства одбране у циљу налажења решења проблема, одазвало се само њих четворо. Остали очито не желе да траже заједничко решење проблема са Министарством одбране. 

Министарство одбране остаје доследно у ставу да се питање стамбеног решења лица у „Бристолу“ реши у оквиру закона и утврђених процедура које су им предочене, поштујући јединствену ранг-листу стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије на којој је 18.000 лица. У случају доделе трајног стамбеног решења лицима која су остала у “Бристолу”, остали стамбени интересенти имали би право да туже Министарство одбране и добију спор. Због сличних кршења закона у 2008. години, Министарство одбране је у последње две године исплатило шест милијарди динара на име судских пресуда по тужбама за дискриминацију резервиста. Зато се таква кршења закона неће поновити ни у овом нити у било ком другом случају. 

И овога пута Министарство одбране поново позива лица која бораве у “Бристолу” да прихвате понуђено решење проблема, а неодговорне политичаре да не злоупотребљавају њихово здравље, јер им тиме наносе само штету, обмањујући и јавност стварањем искривљене слику о суштини проблема, за који они нуде само незаконита решења, за разлику од Министарства одбране које овај проблем хоће да реши законито и ни на чију штету.

Станове које Министарство одбране нуди, а које лица у „Бристолу“ одбијају, можете видети на следећем линку.