Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2019.

Министар Вулин: Војска Србије ће наставити да се сећа и увек ћемо обележавати јасеновачку трагедију



- Од следбеника Павелићеве политике ви не можете да очекујете да буду задовољни зато шо српски народ обележава дан свог страдања. Подсетићу вас да је мени забрањен улаз у Хрватску када сам покушао да одем у Јасеновац да се поклоним сенима поклане јасеновачке деце, а данас су забранили Војној гимназији и Војној академији, српској деци, да дођу на то стратиште и покажу своје поштовање према свим жртвама усташког режима -  изјавио је министар одбране Александар Вулин упитан да прокоментарише јутрошње одбијање уласка делегације Министарства одбране и Војске Србије у Републлику Хрватску, која је требало да присуствовује манифестацији Дани јасеновачких новомученика.

 Павелићеви следбеници не желе да се Срби сећају, додао је министар Вулин, и учиниће апсолутно све да спрече да се Срби окупе чак и око сена Јасеновачких мученика.

 - Хрватска држава би за ово морала да се извини, Хрватска држава би морала да каже да она са овим нема ништа, и ако има нешто са овим, да објасјни како је могуће да спречавате људе да одлазе на јасеновачке гробове. Да ли би ово урадила било која друга земља у Европи? Која би то земља на свету забранила, рецимо Јеврејима да оду до Аушвица? Која би то земља на свету учинила ако није следбеница фашистичке павелићеве идеологије? – запитао је министар Вулин.

 Министар Вулин је нагласио да је као човек сам згађен, а као антифашиста поражен.

 - Седамдесет четири године након завршетка Другог светског рата ви имате земљу у Европи која још увек није у стању да напусти усташку праксу и усташку идеологију. Каква је то порука? Не знам да ли ће свет ћутати на ово, вероватно хоће, али Срби не би смели да ћуте. Војска Србије ће наставити да се сећа, увек ћемо обележавати јасеновачку трагедију и ово је срамота за Хрватску, а не за нас – поручио је министар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.09.2019
mp4 (119,29 MB)
Изјава министра Вулина