Министарство одбране Републике Србије
 
06.09.2019.

Злоупотреба здравља људи није решење проблема у “Бристолу”




Наставља се неодговорно понашање појединих политичара, у чему далеко предњачи Балша Божовић из Демократске станке (ДС) са већ претераном злоупотребом судбине лица која су остала у некадашњем хотелу „Бристол“. Он иде дотле да жели погоршање здравља тих лица како би то искористио за своје уске политикантске интересе и као нови аргумент у оптуживању Министарства одбране. Балша Божовић унапред окривљује Министарство одбране и министра за евентуално погоршање здравља лица која штрајкују глађу. Јасно је да не могу бити одговорни ни Министарство одбране ни министар јер управо они нуде коректно и законито решење, већ је одговоран Балша Божовић, који наставља са гурањем тих лица у продубљавање проблема за који предлаже само незаконита решења.
 
Бринући о здрављу лица у „Бристолу“ која су ступила у штрајк глађу, Министарство одбране формирало је дежурни медицински тим који их неколико пута дневно обилази и ако је потребно пружа медицинску помоћ. У току јучерашњег дана сва лица су прегледана и нису установљени здравствени проблеми, а помоћ је пружена и Ј.М. која не штрајкује глађу, али је због лошег здравственог стања збринута на ВМА и њено здравствено стање је стабилно.  
 
Министарство одбране поново, јасно и доследно, позива лица која су остала у „Бристолу“ да се уселе у станове које су већ обишли у блоку А, Врачару и Звездари у Београду, у складу са правима која остварују. 
 
Али, поновном позиву свим лицима која су у „Бристолу“ на разговор са представницима Министарства одбране у циљу налажења решења проблема, одазвало се само њих четворо. Остале као да то не интересује, већ се приклањају лажним обећањима политичара, не видећи или не желећи да виде да ти политичари у свему овоме траже само нову прилику за стицање политичких поена. Само су им ти поени врло јефтини и што је најгоре покушавају да их стичу злоупотребљавајући судбину и здравље људи.  
 
Супротно томе, Министарство одбране остаје доследно у ставу да се питање стамбеног решења лица у „Бристолу“ реши у оквиру закона и утврђених процедура које су им предочене, поштујући јединствену ранг-листу стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије на којој је 18.000 лица. У случају доделе трајног стамбеног решења лицима која су остала у “Бристолу”, остали стамбени интересенти имали би право да туже Министарство одбране и добију спор. Због сличних кршења закона у 2008. години, Министарство одбране је у последње две године исплатило шест милијарди динара на име судских пресуда по тужбама за дискриминацију резервиста. Зато се таква кршења закона неће поновити ни у овом нити у било ком другом случају.  
 
И овога пута Министарство одбране поново позива лица која бораве у Бристолу да прихвате понуђено решење проблема, неодговорне политичаре да не злоупотребљавају судбину и здравље лица која су остала у „Бристолу“, јер им тиме наносе штету, обмањују и јавност стварајући искривљену слику о суштини проблема, за који они нуде само незаконита решења, за разлику од Министарства одбране које овај проблем хоће да реши законито и ни на чију штету.
 
Станове које Министарство одбране нуди, а које лица у „Бристолу“ одбијају, можете видети на следећем линку.