Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2019.

Саопштење




Ради истинитог обавештавања јавности указујемо да је асолутна лаж тврдња Балше Божовића да је једној особи која штрајкује глађу у некадашњем хотелу Бристол позлило и да је превезена на Војномедицинску академију. Телевизија Н1 емитовала је лажну вест да су чак два лица превезена на ВМА.
 
Медицински тим Министарства одбране је данас, у два наврата, обишао лица која укупно 12 сати штрајкују глађу када су извршени медицински предледи и нису установљени здравствени проблеми тих лица.
 
Током другог обиласка  медицински тим прегледао је и Ј.М. која не штрајкује глађу и којој је последњих неколико дана опште здравствено стање лоше. На предлог лекара она је збринута на ВМА где јој је указана здравствена помоћ. Здравствено стање Ј.М је стабилно.
 
Министарство одбране још једном позива злонамерне и неодговорне политичаре да не манипулишу лицима која бораве у хотелу Бристол и да их не злоупотребљавају у дневнополитичке сврхе смишљено им обећавајући противзаконита решења проблема.
 
Министарства одбране одлучно је да питање стамбеног решења лица која су остала у „Бристолу“ реши једино на законит начин. Зато их и овога пута позивамо да се одмах уселе у станове које су већ обишли у А блоку, Врачару и Звездари  у Београду, које им Министарство одбране нуди у складу са правима која остварују. То је једина законска могућност и у оквиру закона најкоректнија понуда за решавање њиховог стамбеног питања.  Са жаљењем можемо констатовати да они уместо такве понуде бирају лажну подршку политичара да могу остварити оно што им по закону не припада.
 
То не би било у најмању руку коректно ни према 18.000 лица на јединственој ранг листи стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије, од којих би многи могли да се истим аргументима позову и траже прекоредно или незаконито решење свог стамбеног питања. У случају доделе трајног стамбеног решења лицима која су остала у “Бристолу” и остали стамбени интересенти имали би право да туже Министарство одбране и добију спор. Због сличних кршења закона у 2008. години, Министарство одбране је у последње две године исплатило шест милијарди динара на име судских пресуда по тужбама за дискриминацију резервиста. Зато се таква кршења закона неће поновити ни у овом нити у било ком другом случају.