Министарство одбране Републике Србије
 
25.08.2019.

Министар Вулин: Стабилна и сигурна Вучићева Србија је гарант мира на Балкану




"Док Србију води председник Вучић Република Српска јесте и биће приоритет наше спољне политике. Док Србију води Александар Вучић Република Српска ће бити чувана и помагана и никакве Олује, Јадовна и Јасеновци се неће поновити. Република Српска нема своју војску али српски народ има своју војску и нико не сме ни да помисли да са Србима разговара силом, или да помисли на обнављање погрома, Олује, Јадовна, Јасеновца. Нико и никада", изјавио је министар одбране Александар Вулин који је са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине присуствовао затварању 54. "Кочићевог збора" у Стричићима.
 
Министар Вулин је истакао да ће "Србија овде да улаже, Србија ће овде да долази, Србија је овде не зато што има обавезу по Дејтону, већ зато што има потребу и осећај да Република Српска буде сигурна, стабилна и развијена. Ако су Срби сигурни, мирни, стабилни где год да живе и Балкан ће бити миран, сигуран и стабилан. Ми смо нажалост сведоци да се покушавају правити "Велике Албаније", да се покушава поново то велико зло обновити и подићи. А ја целом свету морам да поручим да ако буду ћутали и жмурили на то, морају да буду свесни да је њихова одговорност за зло које ће проистећи из покушаја формирања "Велике Албаније". И свако мора да зна да оно што се допусти Албанцима не може да се забрани Србима. Не можете решавати национално питање Албанаца, а да не решавате национално питање Срба."
 
"Србија ће дати све да сачува мир. Стабилна и сигурна Вучићева Србија је Србија која гарантује мир и због које је Балкан у миру. Србија ће учинити све, али морамо знати да је за рат, несрећу, невољу довољан само један, а за мир, стабилност, прогрес требају бар два саговорника", рекао је српки министар одбране.


Министар Вулин је изјавио да је "Кочићев збор" био прилика да говоримо о стварима које су нам биле брањене деценијама иза нас.
 
"Када се Кочићев збор пре педесетак година обнављао и када су се људи окупљали и говорили, говорило се о српству, о нашим расељеним селима, о ономе што је Србе на овом простору чинило вредним понављања, вредним отпора и вредним борбе. Зато је "Кочићев збор" важан. Није ово скуп људи који дођу да се испевају, евентуално виде, ово је скуп људи који се окупљају око заједничких вредности. Заједничке вредности српског народа јесу истина, слобода и отаџбина. Велики је Кочић, а ми се трудимо да не дозволимо да се заборави и трудимо се да овај крај поново оживи, да буде већи, да буде вредан људи", нагласио је Министар војни.

Министар Вулин је захвалио председнику Додику на путу који је изграђен до Стричића.
 
"Од Аустроугарске су нам обећавали овај пут. Кад смо га добили он нас је сачувао. А сад, даљим улагањем у овај крај, а увек на Србију можете рачунати када је у питању улагање у Републику Српску. Сачуваћемо људе, вратићемо људе, и овај прелепи крај наше Мањаче, наше Змијање, поново ће бити вредни повратка, а не само одласка и не само да се сакупимо једном годишње.

Члан Председништва БиХ Милорад Додик је истакао да Србија и Република Српска без оклевања показују своју сарадњу на најбољи могући начин. Захвалио је председнику Вучићу и његовом тиму за значајну подршку Републици Српској и то не само за оно што се чује и види.
 
"Да захвалим за конкретне подршке пројектима широм Републике Српске. У републици Српској и општинама које су већинске српске у Федерацији Србија гради бар по један објекат. То је и жеља председника Вучића да Србија буде присутна на тај начин у свакој локалној заједници. И овде у Бањалуци и на неким другим местима сигурно да не би могли да решимо без помоћи Србије многа питања. Србија је задње две године дала Републици Српској бесповратно 32 милиона евра за различите пројекте широм Републике Српске и мисмо захвални за то. То говорим зато што нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије, шта год ко мислио. Прошло је време сејања страха од стране представника и ригидне међународне западне заједнице која је хтела путем политичке коректности да Србе сабије у причу о једном народу, једном језику, једном писму и много чему другом. Против тога се борио Кочић, а ево, после готово сто година и ми сами. То говори зашто је ово окупљање важно", рекао је члан Председништва БиХ Милорад Додик на затварању "Кочићевог збора" у Стричићима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.08.2019
mp4 (237,8 MB)
Обраћање министра Вулина
25.08.2019
mp4 (154,87 MB)
Манифестација "Кочићев збор"