Министарство одбране Републике Србије
 
23.08.2019

Министар Вулин: После 15 година имамо прву генерацију школованих подофицира
- Након погрешне, злонамерне, штеточинске одлуке да се укину средње стручне школе у Војсци Србије, ми смо ево, 15 година касније, успели да одшколујемо прву генерацију школованих подофицира, људи који су максимално оспособљени да раде на авионској техници – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао ученике завршне године Средње стручне војне школе на стажирању у јединицама на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.


Према речима министра одбране, тешко је објаснити зашто је укинута Средња стручна војна школа и зашто Војсци Србије, одједном, више нису требали школовани подофицири, људи који су стручни и у стању да одржавају нашу технику.

- Одлуком министра Гашића из 2015. године, то је заустављено и враћено, и сада имамо прву генерацију школованих подофицира, прву након 15 година. Јако је тешко надокнадити оно што није урађено у претходном периоду и надокнадити 15 година нерада и неулагања у подофицире, у стручно оспособљавање људи, али систем ће дати све од себе да обезбедимо да војни позив буде атрактиван, исплатив и да можете да служите својој земљи зато што своју земљу волите – нагласио је министар Вулин.

Имамо све више технике, подсетио је министар одбране, модернизујемо се и опремамо.

- Одлуком врховног команданта председника Вучића, улажу се огромна средства у опремање нашег Ратног ваздухопловства, али без ових дечака, стручних подофицира, добро оспособљених и образованих ништа од тога не би било могуће. Зато се систем труди, зато ће систем дати све од себе да позив учинимо још атрактивнијим, а да они који су завршили средње стручне војне школе буду задовољни што су то урадили. У овом тренутку школујемо 195 дечака и девојчица у Средњој стручној војној школи и то су будући подофицири који ће обезбедити несметан технички развој и одржавање читавог система – нагласио је министар Вулин закључујући да се у Војску Србије улаже и да у њу вреди улагати.

Начелник Средње стручне војне школе пуковник др Стеван Мушицки изразио је задовољство јер је након деценије и по одшколован најмлађи кадар Војске Србије, који ће за неколико дана ступити у професионалну војну службу.

- То су најмлађи припадници Војске Србије који су су завршили четворогодишње школовање у нашој школи, смер РВиПВО и који су постигли одличне резултате, а просек класе је више од 4,60 – истакао је пуковник Мушицки, додајући да су, сада ускоро и водници Војске Србије, најуспешнији били у општевојним и стручноспецијалистичким предметима.

Како је нагласио командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Бошко Шербеџија, у протеклом периоду у јединицама 204. ваздухопловне бригаде – 101. ловачко-авијацијској ескадрили и 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили, ученици 46. класе боравили су на стажирању и обуци по теми ваздухопловно наоружање.

- После више од 15 година, у јединице ћемо примити подофицире који су се четири године школовали у Средњој стручној војној школи, што је за нас напредак, јер ћемо добити квалитетне и мотивисане момке. Тиме ће наша јединица и РВиПВО у целини, добити и на стручности и на повећању оперативних способности – нагласио је потпуковник Шербеџија.

Први подофицирски чин ускоро ће добити и ученик Андрија Николић, који је на стајанци и хангарима батајничког војног аеродрома, са осталим ученицима завршне године 46. класе тог смера, у данима за нама усавршавао знања стечена у клупама Средње стручне војне школе.

- Овде усавршавамо знања са смера авио-оружар, који се базира на наоружавању разних типова ваздухоплова. Уписао сам ову школу јер сам то волео, и направила је од мене младог човека који је самосталан – истиче Андрија који је изразио задовољство наставницима и офицрима који су са њима радили током школовања и да су од њих много научили, а додаје да би у будућности волео да ради на аеродрому у Нишу, како би био ближе породици.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Војне акаденије генерал-мајор др Бојан Зрнић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.08.2019
mp4 (170,56 MB)
Изјава министра Вулина
23.08.2019
mp4 (99,76 MB)
Изјава пуковника Мушицког
23.08.2019
mp4 (89,72 MB)
Изјава потпуковника Шербеџије
23.08.2019
mp4 (100,08 MB)
Изјава ученика Андрије Николића
23.08.2019
mp4 (284,22 MB)
Обилазак