Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2019.

Председник Вучић: Срби су данас, ма где да живе, уједињени




Централна државна манифестација обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", одржана је вечерас код манастира Крушедол на Фрушкој Гори.
 
Манифестацији су присуствовали председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и министар одбране Александар Вулин са члановима Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије.
 
Централним поменом одата је пошта жртвама хрватске војно-полицијске акције "Олуја", а парастос свим жртвама служио је патријарх српски господин Иринеј.
 
Председник Вучић је, на почетку обраћања истакао да је 4. август, тежак, ужасан дан за сваког Србина ма где да живи.
 
- Данас у обележавању овог тужног дана можемо сви да будемо уједињени. Има међу нама разлика, не мислимо увек исто, али данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности – истакао је председник Вучић, додајући да је захвалан Милораду Додику на иницијативи покренутој пре шест година, да се заједнички обележава страдање нашег народа и памте наше жртве, покренувши нешто што је променило културу сећања, али и другачију будућност нашег народа.
 
Како je истакао председник Вучић, вечерас се види поносан народ, који зна да одбрани свој род, да чува своје име и презиме, да се крсти у истој цркви, да воли своју земљу и да се тиме дичи, на сваком месту.
 
Он је истакао да се српском народу догодила "Олуја" када није било слоге, разговора између Србије, Републике Српске и руководства Крајине.
 
- Наше је да водимо рачуна да нам се то више никада не догоди, да имамо најбоље односе са представницима Срба где год да живе - истакао је председник Вучић додајући да нећемо никоме дозволити да ниподаштава наше жртве, да понижава наш народ и да сви треба да знају да је Србија сада чврста, јача него икад, и да ћемо знати да будемо свој на своме.
 
Председник Вучић је подсетио да не треба заборавити да се Олуја догодила када су нам се Српска и Србија, Крајина и Српска, сви са свима свађали.
 
- Свађали смо се и ми у Београду у том тренутку, направили да будемо много слабији, баш онако како су хтели они који су желели да се радују нашим сузама. Наша је обавеза да се никада више тако нешто не догоди – истакао је председник Вучић.
 
Према његовим речима, наша обавеза је да ујединимо народ, да знамо шта је витални народни интерес, да подижемо економију Србије и Српске, радимо заједнички на очувању националног и културног идентитета, да ћирилицом пишемо и у Хрватској, Црној Гори, Северној Македoнији.
 
Према његовим речима, док је слушао вечерас Милицу Јурић Михић, председник Србије се, како је истакао, по ко зна који пут присетио језивих дана када је највише српских суза проливено.
 
Обраћајући се Крајишницима, председник Вучић је подсетио да су неки тврдили да ослобађају своју земљи - "земљу која је била ваша земља, она на којој сте вековима живели, коју сте обрађивали, волели и желели да одбраните и сачувате".
 
- Знали сте шта остављате, и своје осмехе али и своју прошлост и своје корене, гробове ваших отацa, успомене на њих и могућност да им се ода почаст, да се за њих упали свећа и да се изговори молитва. Не верујем да постоји тежи чин од тога, све остало може да се надокнади, гробови не могу. Погово не они тамо, тамо лежи тешка историја, као доказ о нараштајима које је неко мрзео - оценио је председник Вучић.
 
Он је захвалио Крајишницима што су, како је рекао, марљиви, вредни, што се данас боре за Србију онако како су се борили за своја огњишта и куће, увек чувајући свој род, своју спрску тробојку, црвено-плаво-бели барјак.
 
- Хвала на томе што данас радите за Србију, што доприносите да имамо више фабрика, што доприносите да будемо богатији – нагласио је председник Вучић.
 
Обраћајући се окупљенима, председник Вучић је истакао и да је важно да припадамо истом роду, да нам не требају границе, већ да знамо шта је српски народ, да чувамо српски народ и његову традицију и његово писмо, да чувамо Србију и Српску заједно.
 
Председник је, такође, најавио да ће Србија на 25. годишњицу “Олује” одржати највећи скуп до сада, у центру Београда.
 
- Одржаћемо у Београду, центру Србије, на Тргу републике скуп и позваћемо све Крајишнике из целог света, из региона, да дођу и да покажемо да никада нећемо заборавити оно што се десило пре тачно 24 године - нагласио је председник Вучић, завршавајући своје обраћање речима „живели Крајишници, добродошли у своју Србију, вечно у њој останите".
 
Према речима Милорада Додика, српски народ је најстрадалнији народ прошлог века. Он је истакао да је прошло 24 године од дана када је донесена одлука од стране Хрватске да се очисти етнички српски народ у Крајини, како би се прошловековни циљ етнички чисте Хрватске остварио.
 
- А тек смо пети пут овде на обележавању како би доказали да нисмо заборавили и да нећемо заборавити и то треба да захвалимо председнику Александру Вучићу, који је пре пет година иницирао и пружио прилику да о томе говоримо и да, једноставно, то не заборавимо – поручио је српски члан председништва БиХ Милорад Додик.
 
Додик је, такође, нагласио да ако Србија заборави "Олују", за неколико година нико о томе неће причати.
 
- Зато је важно овакво окупљање. Морамо се окренути ономе што јесте наша бит у овом времену. Не можемо вратити погинуле. Само у ''Олуји'' је погинуло више од 1.800 наших људи, а више од 800 их се и данас тражи као нестало" – истакао је Додик и нагласио да су то тешке и незацељиве ране нашег народа. Он је, такође, додао да Србима, где год били, треба мир и да је Србија усмерена на то да очува оно што је најважније, а то је српски народни идентитет.
 


Обраћајући се окупљенима, патријарх српски Иринеј подсетио је да се на данашњи дан сећамо оног многобројног страдалог и побијеног нашег народа, оних који су невино пострадали и невино лишени свога живота.
 
- Данас је пуне 24 године од њиховог страдања, које је ретко у историји људскога рода, а посебно у историји нашег народа - нагласио је патријарх Иринеј додајући да морамо учинити све да се такво зло никада више не понови.
 
У име прогнаних у “Олуји” обратила се Милица Јурић, рођена Михић, која је као дете морала да напусти свој дом у околини Плитвичких језера, а чије је село уништено и кућа спаљена - у једној ноћи.
 
Обележавању годишњице "Олује" код манастира Крушедол присуствовали су и представници Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске, представници Министарства одбране и Војске Србије као и представници осталих државних органа Републике Србије и Републике Српске, Српске православне цркве, српски политички представници из Црне Горе, представници Српског народног вијећа из Републике Хрватске, представници Срба из Словеније и Северне Македоније, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.
 
Акција ”Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица тражиле спас у Србији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.08.2019
mp4 (386,75 MB)
Обраћање председника Вучића - први део
05.08.2019
mp4 (357,68 MB)
Обраћање председника Вучића - други део
05.08.2019
mp4 (383,5 MB)
Обраћање председника Вучића - трећи део
05.08.2019
mp4 (398,09 MB)
Обраћање председника Вучића - четврти део
05.08.2019
mp4 (337,41 MB)
Обраћање председника Вучића - пети део
04.08.2019
mp4 (352,59 MB)
Обраћање Милорада Додика
04.08.2019
mp4 (348,96 MB)
Обраћање патријарха Иринеја
04.08.2019
mp4 (269,42 MB)
Манифестација