Министарство одбране Републике Србије
 
20.07.2019.

Председник Вучић: Оставка Харадинаја - политички трик



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обратио се данас јавности поводом последњих догађаја у Приштини и оставке Рамуша Харадинаја на месту премијера тзв. "Косова".
 
Конференцији за медије у Председништву присуствовао је и министар одбране Александар Вулин.

Председник Вучић је нагласио да нема места радовању и да Србија треба смирено и трезвено да реагује.
 
- Сагледавамо све чињенице и последице које долазе после тога, а посебно како ће се и Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Републици Србији. Пре свега, положај Срба и њихов свакодневни живот биће све тежи, јер долази до додатне хомогенизације Албанаца, до даље екстремизације њихових ставова, и још снажније и нескривене мржње према српском народу и српској држави коју доживљавају као јединог кривца за њихове недаће и оно што се догађа Харадинају, рекао је председник Србије.
 
Због тога ће, како је истакао, Република Србија посветити већу пажњу опстанку, животу и безбедности српског народа на Косову и Метохији.
 
- Наш народ на Косову и Метохији може да рачуна на своју државу, на своју Србију. Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности. Ово није уобичајена фарса коју политичари широм света понављају, већ чињеница и суштина свега. Плашимо се да политички развој догађаја на Косову и Метохији иде у смеру за даљим одлагањем дијалога и разговора између Београда и Приштине, рекао је председник Вучић.
 
Према његовим речима, оставка Харадинаја је "политички трик којим он жели да добије још већу популарност" и то доводи до све екстремнијих ставова Албанаца на Косову и Метохији. Политичка ситуација у Приштини и Тирани ће, наводи председник, стремити даљем приближавању, уједињавању и наставку трагичне приче о "Великој Албанији".

Председник Вучић истакао је и важност тога да сви треба да знају да суд у који је Рамуш позван "није онај суд у Хагу на који сви прво помисле", већ седиште специјализованих већа и специјализованих тужилаштва на основу споразума владе тзв. "Косова" и Владе Краљевине Холандије.
 
Председник Републике говорио је и о предвиђањима догађаја у наредним данима - да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га они пустити после 48 сати, да ће се вратити као велики херој албанског народа на Косову и Метохији и да ће се његова популарност удвостручити.
 
- Тиме жели да обезбеди победу најтврђе албанске опције на изборима и да оствари главни циљ да формира већину без Српске листе. Такође, представници нашег народа користиће се за обрачун са Српском листом, истакао је председник Републике.
 
Истовремено, како је додао, док трају њихове изборне радње, таксе које су створиле ужасну ситуацију у нашим односима, у том еквилибријуму, неће укинути.
 
- Њихов је план и њихова идеја да се сачекају избори, да из тих избора Рамуш Харадинај и његова политичка партија изађе још снажнија са једном идејом међународне заједнице и да Шпенд Ахмети, као један од његових партнера буде настављач такве политике – истакао је председник Вучић, додајући да ту за Србе много места нема, а истовремено и за дијалог са Београдом.
 
Према речима председника Србије, уколико они крену и заврше изборе, формирање Владе може да се очекује тек у новембру, додајући да је јасно да од разговора нема ништа, а уколико неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и притисне Приштину за оне суштинске промене, односно укидање такси.
 
- Суштина је у томе да ће се наставити жесток притисак на Србију у коме ће се тражити нека мера просека, онолико колико смо вршили притисак на њих, толико ћемо на вас. И онда ће рећи – сада ви Срби и Србија мора да попуштате дупло више, него што сте мислили раније да попуштате, јер је то једини начин како можемо да дођемо до компромиса – истакао је председник Вучић додајући да је то оно са чим ћемо се, несумњиво, суочавати.

Председник Вучић је истакао да ће Република Србија, у наредном периоду, још више инсистирати на наставку дијалога, на укидању такси, и више него икада, радиће се конкретне ствари, излазити са предлозима у наредном периоду.
 
- Разговараћу са више лидера западног Балкана о тој идеји, на уједињавању балканског простора у том смислу, то је наша једина шанса за опстанак, једина шанса да можемо економски да напредујемо и чиними се да то многе балканске земље морају да разумеју и уверен сам да многи лидери западног Балкана то данас схватају – нагласио је председник Вучић.
 
Он је, такође, рекао да проблеме морамо да решавамо ми, да разговарамо са Албанцима и да нам неће помоћи нико други, а сви други ће тражити своју улогу.
 
- Ми морамо да решавамо своје проблеме и ми морамо да будемо снажнији и јачи и тек када ми будемо снажнији и јачи, моћићемо да постављамо своје захтеве и тражимо више и очекујемо да добијемо више и од Европске уније – оценио је председник Вучић.
 
Према његовим речима, наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ интересе нашег народа и да се боримо за очување мира и стабилности.
 
- Пратићемо помно ситуацију у Приштини, и оно што је за нас најважније, нећемо се мешати у њихову интерну политичку сцену ни на који начин, јер ја немам ту врсту жеља какву имају албански политичари за мојом сменом, али ћемо помагати свом народу. То је за нас најважније, да наш народ буде сигуран, безбедан и да могу да опстану на својим огњиштима. То је посао Србије и Србија ће то да уради – нагласио је председник Вучић додајући да очекује да ће у наредним месецима доћи до додатног пребацивања тежине и притиска на Републику Србију из свих аспеката и из свих углова.
 
Одговарајући на питање новинара о томе да је Стејт департмент четитао Харадинају што ће се одмах одазвати позиву за Хаг, председник Вучић се запитао да ли је тако честитано и генералу Лазаревићу када је добровољно отишао у Хаг. Председник Вучић је подсетио и да је генералу Диковићу био забрањен улазак у Сједињене Америчке Државе, а да никакве оптужнице против њега нема, већ само писања појединих недељника у Србији, који су водили хајку против генерала Диковића и Сједињене Америчке Државе му нису издале визу за улазак у земљу.
 
- Тада сам донео одлуку и забранио сам улазак у Америку свим официрима и рекао да они немају право да забрањују улазак начелнику Генералштаба наше Војске, а да нам позивају друге официре. Шта то значи, да ако ниси послушан и кад нам се не свиђаш и када ми нешто сумњамо, ти за нас ниси добар. Али ћемо зато ми ове друге да врбујемо и да гледамо како и шта можемо да урадимо – нагласио је председник Вучић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.07.2019
mp4 (308,95 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 1. део
20.07.2019
mp4 (310,67 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 2. део
20.07.2019
mp4 (330,08 MB)
Обраћање председника Републике Србије - 3. део
20.07.2019
mp4 (94,48 MB)
Одговори на новинарска питања