Министарство одбране Републике Србије
 
15.07.2019.

Србија поуздан партнер у области безбедности




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић на конференцији за медије у оквиру посете председника Француске Емануела Макрона Београду изразио је посебну захвалност француском председнику и компанијама из те земље на могућности да војнотехничка сарадња Србије и Француске буде на много вишем нивоу.

- Спремни смо и заинтересовани да купимо од Француске и друге уређаје оптоелектронске природе. Србија данас има новца, а ми то радимо да бисмо увек могли да сачувамо и заштитимо своју земљу, као војно неутрална земља. Француска, као наш савезник и у Првом и у Другом светском рату, али и као једна од најразвијенијих западних земаља за модерне технологије, може да буде неко ко са нама по том питању може још успешније да сарађује. Веома сам задовољан куповином ракета „Мистрал“, добићемо 18 јединица и укупно 50 ракета. За нас је то веома значајно и верујем да још много тога у будућности можемо да урадимо - поручио је председник Вучић.
 
Осврнувши се на сарадњу у области одбране и безбедности, председник Макрон истакао је да је Србија „поуздан партнер за Француску, посебно у борби против тероризма и организованог криминала“.
 
- Посебно бих захвалио председнику Вучићу на ангажману Србије у борби против пролиферације локалног оружја у оквиру Француско-немачке иницијативе из 2017. године. С тим у вези желимо да ојачамо нашу сарадњу у области одбране, што смо и урадили данашњим потписивањем уговора. Братство по оружју које нас карактерише желимо да преведемо у сарадњу и да заједно можемо да одаберемо Европу. Када то кажем, мислим и на билатерални однос, али и истичем то да је Србија велика европска држава. Самим тим, одговорност Европе према Србији је наша заједничка историја која ће бити веома важна у наредним годинама - нагласио је председник Француске Емануел Макрон.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.07.2019
mp4 (100,52 MB)
Обраћање председника Републике Србије
15.07.2019
mp4 (62,16 MB)
Обраћање председника Француске