Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2019.

Министар Вулин: Надокнађујемо године неулагања



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је конструкторском завршном испитивању средстава из развоја, новог теренског возила НТВ Застава (прототипови ПТ1 и ПТ2), провери противавионског самоходног артиљеријско-ракетног система ПАСАРС у екстремним теренским условима, као и верификационом испитивању возила УАЗ Патриот у рејону Делиблатске пешчаре.

Министар Вулин је, након испитивања у теренским условима и обиласка средстава, истакао да деценије у којима се није улагало у Војску Србије, у којима се није улагало у знање, опрему и њена возила, заувек су за нама.

- Од 2012. године, од када је председник Вучић постао министар одбране, о Војсци Србије се брине и у њу се улаже. Али није лако надокнадити тај огромни временски јаз. Око нас се свет наоружавао, развијао, опремао, а ми смо стајали са стране и пуштали да наша армија умре. Управо због тога, сви ови људи из Техничког опитног центра и из Војнотехничког института, из читаве војске и Одбрамбене индустрије Србије улажу огромне напоре да се наша модернизација убрза – истакао је министар Вулин.

Како је нагласио министар одбране, полазимо од наше политике по којој само оно што сами произведемо суштински припада нама.

- Зато је веома важно да видите да је овде и ПАСАРС и Заставино ново возило, све оно што ми сами производимо и што смо у стању и сутра да експлоатишемо, сервисирамо и модернизујемо. Очекујем да ћемо до краја године нека од ових средстава већ видети у наоружању Војске Србије и да ћемо бити у стању да опремимо наше јединице. Опремљена и јака Војска Србије, коју сами наоружавамо и опремамо, гаранција је да ћемо заиста бити слободни и да ћемо, као и до сада, сами доносити своје одлуке – закључио је министар Вулин.

Директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић истакао је да је реч о интерним испитивањима Војнотехничког института ради провере возила из сопственог развоја и верификационим испитивањима два нова моторна возила која изводи Технички опитни центар.

- Током интерних испитивања средстава из развоја ВТИ, све време су присутни инжењери и техничари ТОЦ-а који прате та интерна испитивања у обједињеном плану и програму испитивања. То ће дати бољу слику каква је техничка исправност и квалитет израде тих средстава, а коначно ће смањити онај обим испитивања које ми по нашим процедурама спроводимо у завршним испитивањима – нагласио је пуковник Илић и додао да је то све у циљу смањења утрошка ресурса, времена и новца.

Према речима директора Војнотехничког института пуковника Бојана Павковића, данас је вршено испитивање модернизованог противавионског система у оквиру конструкционих испитивања.

- Ми смо радили развој тог система у претходном периоду и сада смо дошли до тога да тај систем улази полако у фазу испитивања. Након нових испитивања овде у Делиблатској пешчари, која су најекстремнија испитивања вожњом, ми ћемо прећи у функционална испитивања и након тога средство предати ТОЦ-у на завршна испитивања – истакао је пуковник Павковић.

Осим тога, на том терену су испитивана два прототипа Новог теренског возила, која су развијена у сарадњи са предузећем „Застава ТЕРВО“, комбија и камионета.

- Реч је о новим возилима намењеним за опремање Војске Србије, а тренутно су у току обједињена интерна и завршна испитивања која би требало да трају до јесени, након чега очекујемо позитиван извештај и усвајање ових средстава у наоружање Војске Србије – нагласио је пуковник Павковић.

Циљ испитивања вожњом је да се у екстремним теренским условима испитају возне карактеристике, издржљивост, поузданост и функционалност средстава и њихових подсистема, ергономске карактеристике возила, као и динамичко понашање возила у циљу оцене њиховог квалитета и уграђених компоненти, како би се потврдио степен испуњености тактичко-техничких захтева, а средства ће накнадно проћи још и испитивање вожњом на теренима планински макадам и асфалтна подлога.

Данашњој провери присуствовали су и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна и начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.07.2019
mp4 (111,97 MB)
Изјава министра Вулина
11.07.2019
mp4 (96,91 MB)
Изјава пуковника Илића
11.07.2019
mp4 (109,4 MB)
Изјава пуковника Павковића
11.07.2019
mp4 (268,93 MB)
Тестирање