Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2019.

Понтонским мостом Војске Србије сигурно и безбедно до Лида



Војска Србије увек је ту да помогне свим својим грађанима, а традиционална сарадња са Општином Земун омогућиће свим Београђанима и њиховим гостима да и ово лето сигурни и безбедни проведу на Лиду - поручио је министар одбране Александар Вулин приликом данашњег обиласка припадника Првог понтонирског батаљона Речне флотиле Копнене војске који су поставили понтонски мост од Земунског кеја до Великог ратног острва, односно дунавске плаже Лидо.

- Војска Србије може и овде да потврди да је у стању да заштити сваки део наше територије па и када су реке у питању. Ово је дуг, озбиљан мост, није га лако направити и одржавати, али то је део нашег посла и ми смо у стању да на сваком делу наше територије обезбедимо пуну контролу од стране војске и наше државе - истакао је министар одбране.

Речи министра Вулина да су "сви припадници Речне флотиле веома обучени и мотивисани, спремни да испуне сваки задатак и да Речна флотила има готово стопостотну исправност свих бродова, оружја и опреме", потврдили су припадници Речне флотиле приказом способности у случају спасавања цивилних и војних лица из воде и у случају гашења пожара.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да је понтонски мост у потпуности безбедан за прелазак грађана и возила.

- Мост је дужине од 330 до 360 метара, што зависи од водостаја. Данас сте имали прилику да видите рад посаде на понтонском мосту, чија укупна активна ширина износи 215 центиметара, а 415 центиметара са лаким палубама по којима се не хода већ служе као обезбеђење - објаснио је капетан бојног брода Андрић.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић позвао је све Београђане и људе добре воље да се организују и понтонским мостом Војске Србије дођу до Великог ратног острва, на којем их током лета очекује богат културно-уметнички и спортски програм.

Од 4. јула, када је постављен понтонски мост, припадници Првог понтонирског батаљона Речне флотиле се 24 часа старају о безбедности коришћења моста и тако ће бити све до 1. септембра, када је планирано расклапање моста и превожење у гарнизон Шабац.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.07.2019
mp4 (102,8 MB)
Изјава министра Вулина
09.07.2019
mp4 (99,25 MB)
Изјава капетана бојног брода Андрића
09.07.2019
mp4 (76,29 MB)
Изјава председника општине Земун Матића
09.07.2019
mp4 (300,43 MB)
Обилазак моста на Лиду