Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2019.

Свечаност поводом завршетка школовања полазника 8. класе ВСБО и официра 62. класе ГШУ



- Војска Србије данас је јача за оно што не може да обезбеди ниједан план попуне, ниједан буџет. Јача за честите, храбре, достојанствене људе, који су решени да своје животе уграде у темеље слободе свог народа. Јачи смо данас за још једну генерацију официра који ће умети да стану испред строја и који ће у страшном, најстрашнијем часу умети да заштите своју земљу, свој народ – рекао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин на данашњој свечаности поводом завршетка школовања полазника 8. класе Високих студија безбедности и одбране и полазника 62. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, одржаној данас у Дому Народне скупштине.

Министар Вулин је, у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, честитао свим полазницима на успешно завршеном усавршавању и поручио да је поносан што Србији и свету можемо представити још једну генерацију часних официра и цивила у систему одбране, који изнад свега воле и цене слободу и који ће са пуним правом моћи да наставе традицију оних који су корачали пре њих.

Према речима министра Вулина, данас, док читав свет упадљиво и заглушујуће гласно ћути на најаву стварања велике Албаније и кидања Балкана, не схватајући какво се зло припрема и просипа по главама свих народа Балкана, не само српског, српски народ нема у шта друго да се поузда и ослони, осим на политичко јединство свих Срба и на своју војску – јер су они једина гаранција да ћемо претрајати и пред злом велике Албаније остати усправни, једни са другима.

- Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије рекао је да се никада више неће поновити ни Јасеновац, ни Јадовно, ни мартовски погром ни страшни злочин „Олуја“. То је рекао у име свих припадника Војске Србије, у име свих Срба, где год они живе. То је била и јесте порука и пријатељима и непријатељима, а свако нека је тумачи како хоће и нека стане у ред како мисли да треба и где му је место. Пријатељима се радујемо и сами их бирамо. Непријатељи нас некако увек изаберу сами, без наше воље, узрока, кривице. У ратовима које нисмо тражили, које нисмо изазвали, од ратова на простору бивше Југославије па све до НАТО агресије, у ратовима где нема никакве кривице у српском народу и његовој држави, народ је био уз своју војску и војска је била уз свој народ, како онда тако и данас, поуздани у себе, у своје политичко јединство, поуздани у своју војску, сигурну и способну да ће заштитити све Србе, без обзира где они живе – поручио је министар Вулин.

Било је тренутака у српској историји, која је сама по себи упорна борба за слободу, да српски народ није имао заштиту државе, јер није постојала, али је, како подсећа министар Вулин, народ увек имао заштиту своје војске и да је тешко направити јасну разлику између народа и војске.

- Српски народ је увек стајао уз своју војску, јер је знао да када остане без заштите државе, без заштите закона, без заштите међународног права – које је убијено 1999. године, остаје његова војска, остаје војска уз коју се збије, која ће да брине о њему. Тамо где је српска војска ту је и ред, правда и закон. Тамо где је српска војска нема неправде, кукавичлука, злочина. Кроз нашу историју, српски народ је био уз своју војску, сигуран и поуздан само у њу. Сви други могу да издају, могу да оду. Сви велики пријатељи могу да престану то да буду. Само је војска заувек ту. Док постоји народ, постоји и војска. Баш зато што нико никада није успео да направи јасну разлику између народа и војске, зато су и војска и народ били победнички, а жеђ за слободом неутажива. Српски народ није жедан ратова. Он је бескрајно жедан слободе. Српски народ је за мир спреман да уради скоро све, али за слободу спреман је да учини баш све. Како тада тако и данас – поручио је министар Вулин и још једном, у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије захвалио свима који су своје животе посветили мисији одбране земље, као и њиховим породицама на подршци и разумевању коју им свакодневно пружају.

У знак завршетка школовања, министар Вулин уручио је официрске сабље тројици прворангираних официра у 62. класи ГШУ, као и реплике средњовековног српског мача полазницима 8. класе ВСБО, док је осталим официрима 62. класе ГШУ сабље уручио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Генералштабно усавршавање завршило је 28 официра из земље и иностранства: 24 из организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, један из Министарства одбране СР Нигерије и  тројица официра из Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Најуспешнији у класи били су потпуковник Владимир Ушљебрка са просеком 9,80, други у рангу био је потпуковник Сретен Ковачевић са просеком 9,40 и трећерангирани потпуковник Верољуб Величковић са оствареним просеком такође 9,40.

Први у рангу, потпуковник Владимир Ушљебрка, обративши се у име полазника и истакао да су полазници током школовања формирали одличан колектив, да су планирани наставни садржаји успешно савладани те да су сви у потпуности припремљени за обављање одговорних дужности у Министарству одбране и Војсци Србије.

- На нове дужности одлазимо богатији знањем и искуством, свесни обавеза које нас очекују, спремни да прихватимо свој део одговорности и да свеукупним радом и залагањем унапредимо оперативне способности Војске Србије и стање система одбране у целини – истакао је Ушљебрка и захвалио свима који су полазницима током усавршавања пружили неопходну подршку.

Високе студије безбедности и одбране завршило је девет полазника, пет из органа државне управе и служби Владе Републике Србије, три официра из Министарства одбране и Војске Србије  и један официр из Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, један од полазника 8. класе Високих студија безбедности и одбране, каже да му је била неизмерна част што је похађао те студије.

- Имао сам прилику да ове године будем полазник осме класе, да стекнем знање и вештине и упознам како стратегијско-плански, тако и одбрамбени и управљачки систем у систему одбране. Нећу бити претенциозан ако будем рекао да држави Србији на понос, а и нашем Универзитету одбране, треба да служи постојање оваквог образовног модула, нечега што не постоји ни у једној од држава региона и нечега у шта сам уверен да ће тек доживети озбиљан напредак у будућности – нагласио је Селаковић, захваливши председнику Републике који га је предложио за овај вид усавршавања и руководству Универзитета одбране и Школе националне одбране.

Пуковник Миљан Јанковић из Оружаних снага Босне и Херцеговине није крио осећај задовољство што је био део 62. класе Генералштабног усавршавања.

- Осећам велику част што сам претходних девет месеци био део Генералштабног усавршавања. Имали смо привилегију да од еминентних стручњака из различитих области чујемо много о стратегији, командовању и руковођењу. За мене је ГШУ врхунац каријерног усавршавања, посебно имајући у виду да сам управо овде – у Београду, са 14 година пошао у Војну гимназију, а потом и у Војну академију – рекао је пуковник Јанковић.

Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су представници Народне скупштине, министри у Влади Републике Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници цркава и верских заједница, академске заједнице, породице и пријатељи полазника.

Високе студије безбедности и одбране организацијска су целина у Школи националне одбране и реализују се једном годишње као највиши ниво усавршавања официра и државних службеника, са циљем образовање и припрема полазника за преузимање високих дужности у систему националне безбедности.

Генералштабно усавршавање је интервидовског карактера и представља трећи ниво каријерног усавршавања официра чији је циљ развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.07.2019
mp4 (348,27 MB)
Обраћање министра Вулина
05.07.2019
mp4 (307,29 MB)
Обраћање пуковника Сувајца
05.07.2019
mp4 (188,3 MB)
Обраћање потпуковника Ушљебрка
05.07.2019
mp4 (114,52 MB)
Изјава Николе Селаковића
05.07.2019
mp4 (120,07 MB)
Изјава пуковника Јанковића
05.07.2019
mp4 (379,27 MB)
Свечаност