Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2019.

Састанак државног секретара Живковића са амбасадором Суринама



Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић састао се данас са амбасадором Републике Суринам на нерезиденцијалној основи Горделитом Хју А Кијем.

Државни секретар Живковић исказао је задовољство поновнoм посетом представника  Суринама Београду и подсетио на отворене и пријатељске разговоре које су током претходне две године представници те републике имали са министром одбране Републике Србије Александром Вулином.

Живковић је захвалио на доношењу одлуке Владе Републике Суринам у вези са повлачењем признања једнострано проглашене независности тзв. Косова и истакао да је уверен да ће Суринам задржати принципијелан став и у наредном периоду, односно у ситуацијама у којима би могло да дође до евентуалних наредних покушаја тзв. Косова да се учлани у међународне организације.

Како је нагласио државни секретар, уверен је да ће се у наредном периоду, на основама заједничких ставова Србије и Суринама у вези са питањима од националног интереса за обе стране, отворити могућности за успостављање свеобухватне сарадње наших народа и држава, укључујући и област одбране те истакао да приоритет у наредном периоду треба да буде потписивање споразума у области одбране.

Амбасадор Ки изразио је уверење да Србија и Суринам имају заједничке интересе и да географска удаљеност не треба да представља препреку за успостављање сарадње у свим областима од заједничког интереса. Он је истакао заинтересованост за сарадњу у војномедицинској и војно-образовној области и изразио наду да ће после потписивања споразума о сарадњи у области одбране те две стране започети успешну сарадњу.