Министарство одбране Републике Србије
 
25.06.2019.

Отворен сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2019“



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању деветог сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2019“, у Хали 4 на Београдском сајму. Свечаном отварању најзначајнијег сајма наоружања и војне опреме у Југоисточној Европи присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
Сајам “Партнер 2019” отворио је министар одбране Александар Вулин, који је истакао да се пред посетиоцима налази “изложба одбрамбене индустрије која као свој први и главни задатак има развој, економију, али више од свега има дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за оно што је њен задатак – за одбрану слободе”.

- У име 13.000 запослених радника у Одбрамбеној индустрији Србије желим да захвалим председнику Републике зато што је чврсто веровао да Одбрамбена индустрија Србије има будућност и зато што смо прошле године захваљујући његовом поверењу и искреном напору извезли више од 500 милиона долара разних производа у односу на 2011. годину када смо то радили у три пута мањем обиму. Хоћу да му захвалим што је веровао у своју индустрију и што верује у своју земљу и своју војску, рекао је министар Вулин.

Он је додао да је Војска Србије “поносна што може да сарађује са Одбрамбеном индустријом Србије и пред вас износи оно најбоље што смо урадили – даје средства, опрему, памет наших људи”.



- Мало је народа који као српски знају шта значи слобода и који су за слободу спремни да ураде баш све. И баш зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне, опремљене армије. Сваки народ који цени и воли слободу зна да треба да цени и воли своју војску. Пред вама су наши резултати, наш труд и наша памет, а ми вам је нудимо у нади да ћете имати нешто да научите и од нас, баш као што ми учимо од свих вас, наших драгих гостију из света. Дајемо вам наше знање, наше оружје, нашу муницију, али оно што нас је учинило великим не можемо да вам дамо – људе који чине одбрамбену индустрију Србије, који чине нашу војску. За то ипак морате да се родите међу Србима, поручио је министар одбране.

Генерални директор ЈП „Југоимпорт СДПР” Југослав Петковић говорио је о јубилеју који та компанија ове године обележава – 70 година постојања.

- За тих 70 година компанија је доживела много трансформација. Данас је највећи трговац и произвођач наоружања и војне опреме у овом делу Европе. Следили смо визију тада министра одбране и првог потпредседника Владе, а данас нашег председника, да само кроз отварање нових радних места и освајање нових технологија можемо створити нову вредност и постати конкурентни на светском тржишту. Тада смо ту визију преточили у мисију, а данас с поносом кажем да смо је испунили, рекао је Петковић.

На свечаном отварању присутнима су приказани филм о новим достигнућима Министарства одбране и Одбрамбене индустрије Србије у развоју и производњи наоружања, као и филм посвећен јубилеју 70 година ЈП „Југоимпорт СДПР”.

Покровитељ сајма „Партнер 2019“ је Министарство одбране Републике Србије, суорганизатор ЈП „Југоимпорт СДПР“, а извршни организатор Београдски сајам. На сајму ће наступити 128 излагача, 96 из Србије и 32 из иностранства.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.06.2019
mp4 (220,9 MB)
Обраћање министра Вулина
25.06.2019
mp4 (176,04 MB)
Обраћање генералног директора ЈП „Југоимпорт СДПР” Југослава Петковића
25.06.2019
mp4 (127,52 MB)
Отварање сајма