Министарство одбране Републике Србије
 
24.06.2019.

Литерарни конкурс „Војник - понос Србије“



Свечани пријем и додела награда поводом конкурса „Војник - понос Србије“ одржани су данас у Студентском одмаралишту „Радојка Лакић“ у Београду. Конкурс, који има за циљ промоцију војног позива, расписало је Министарство одбране у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

На свечаном пријему награђеним ученицима обратио се начелник Одељења за морал и психологију у Управи за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије пуковник Мирољуб Мићић и истакао колико је важно развијати патриотску свест и љубав према отаџбини код наше деце.

- Ово је пројекат који код вас, младих треба да зачне ону клицу и љубав која ће да се рађа током живота и која ће да остане до краја у вама. Не морате да будете у униформи и да будете војници, али је сигурно да требате да волите своју земљу. Мислим да ћемо на овај начин то код вас да усадимо - истакао је пуковник Мићић.

Он је том приликом уручио Захвалнице и књиге ауторима најбољих радова.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја присутнима се обратила  начелница Одељења за координацију рада школских управа Јасмина Ђелић. Честитавши деци учествовала, истакла је да се за конкурс пријавило 415 ученика, да је то био добровољан позив те да они који су се определили да пишу на ову тему нису размишљали о оценама већ су радили то од срца. Такође је поручила да је било задовољство сарађивати са Министарством одбране и Војском Србије, изразивши захвалност што се на овај начин даје доприност васпитном утицају на омладину.

На конкурсу су учествовали ученици основних и средњих школа са подручја целе Србије. Након прве селекције ученичких радова на задату тему, комисији Министарства одбране и Војске Србије достављено је 165 радова, од који је изабрано 20 најлепших литерарних састава, 10 из основних и 10 из средњих школа. Аутори  најбољих  радова освојили су тродневни боравак у Београду.

Награђени ученици ће, у оквиру боравка у Београду, у пратњи два наставника и одговорних лица из Генералштаба  Војске Србије посетити Војну академију, Војни музеј и Музеј ваздухопловства.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА