Министарство одбране Републике Србије
 
24.06.2019.

Дан високих званица вежбе „Словенско братство 2019“



- „Словенско братство“ је вежба која је показала да је Војска Србије у нивоу најопремљенијих и најобучених армија на свету. Припадници Специјалне бригаде Војске Србије показали су да могу да ураде све што могу да ураде и представници специјалних јединица Руске Федерације и Белорусије, а тешко је наћи већи комплимент и већи изазов од тога - поручио је министар Вулин на Дану високих званица вежбе „Словенско братство 2019“, одржаном данас на аеродрому „Ковин“.

Министар Вулин је, такође, истакао да је за Војску Србије од највеће важности да вежба са армијама које се убрајају међу најбољима у свету и од којих има шта да се научи и унапреди у домену тактике, опремања и вештине.

- Војска Србије се опрема, наоружава, обучава, зато су вежбе као што је „Словенско братство“ нама толико важне. Ова вежба није само војничка вежба, ово је сусрет братских народа  који се разумеју, који се поштују, који се воле - рекао је министар одбране.

Како каже, Војска Србије и државно руководство чврсто се придржавају правила и скупштинске одлуке о војној неутралности, али то не значи да не могу да гаје најближе и најтешње односе са војскама Руске Федерације и Белорусије.

- Захваљујући политици председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, ни држава Србија ни Војска Србије нису сами. Имамо пријатеље. Никада се више неће поновити онај страшни тренутак наше историје из 1999. године, када смо били сасвим сами. Ми више нисмо сами. Имамо пријатеље од којих можемо да учимо, али и од нас може да се учи. Војска Србије, њено искуство и њени људи, изнад свега, вредни су сваког поштовања и вредни су учења - истакaо је министар Вулин.

У име руководства вежбе командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан истакао је да вежба „Словенско братство“ улази у мини јубилеј јер је ово пета година за редом како се вежба изводи и трећи пут да је домаћини Специјална бригада Војске Србије.

- На вежби учествују припадници који су исказали своју спретност и способност за извршавање најсложенијих задатака у противтерористичкој операцији. Данас сте имали прилику да видите брилијантно изведене скокове падобранаца током специјалног десанта, десант средстава ратне технике из ваздухоплова и на крају падобрански десант округлом куполом. Вежба је крунисана главним ударом на терористичке снаге на аеродрому „Ковин“ - рекао је генерал Талијан, истакавши да су учесници вежбе, не само браћа по крви и оружју, већ да је њихов строј својеврсни брушени дијамант, који одликују људи са изузетним моралним вредностима.

Заменик начелника Штаба ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације генерал-мајор Алексеј Васиљевич Наумец рекао је да је вежба постала добра традиција војски три државе да се припремају и тренирају за одбрану својих земаља. Он је изјавио да је прва  етапа вежбе била доношење одлука за борбене задатке, а друга - приказана данас, била је заједничко десантирање и уништавање непријатеља на аеродрому и да ће у трећој етапи, која следи, бити демонстриран део са бојевим гађањем. Као посебно занимљиво истакао је да је у једном авиону био мешовити десантни тим од по 25 људи из руских и српских специјалних јединица, који је успешно демонстрирао способност заједничког сложног рада.

Утисак заменика команданта Снага за специјалне операције Оружаних снага Републике Белорусије пуковника Владимира Владимировича Белија, који је учествовао и на првој вежби „Словенско братство“, је да је та вежба из године у годину интензивнија и интересантнија. Захваливши домаћину за добар пријем, пуковник Белиј је пожелео успех свим учесницима вежбе и добродошлицу у Белорусију на вежбу следеће године.

Вежба „Словенско братство 2019“, коју реализују Специјална бригада Војске Србије, ваздушно-десантне јединице оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије, у садејству са делом јединица Војске Србије из Копнене војске  и РВ и ПВО, одржава се од 14. до 27. јуна 2019. године на аеродрому „Ковин“ и војним комплексима „Орешац“ и „Пескови”.

Вежба броји 750 учесника, а од ратне технике ангажовано је 21 савремено борбено-оклопно возило, 19 пловних средстава, 11 ваздухоплова, као и три система беспилотних летилица. „Словенско братство“  изводи се са циљем обучавања и команди јединица за извршавање мисија у операцијама специјалних снага, као тактичка вежба са бојевим гађањем, мултинационална, здружена, вишестепена, једнострана вежба, по теми: Мултинационалне снаге у противтерористичкој операцији.

Дану високих званица на аеродрому „Ковин“ присуствовали су и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић, директор Полиције Владимир Ребић, командант Специјалних антитерористичких јединица пуковник Спасоје Вулевић, представници оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије, као и страни војни изасланици.

Кроз данашњи приказ високе званице водили су заменик команданта Специјане бригаде пуковник Синиша Сташевић и заменик команданта 63. падобранског батаљона потпуковник Владимир Стојановић.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.06.2019
mp4 (206,61 MB)
Изјава министра Вулина
24.06.2019
mp4 (243,88 MB)
Изјава бригадног генерала Мирослава Талијана
24.06.2019
mp4 (308,06 MB)
Изјава генерал-мајора Алексеја Васиљевича Наумеца
24.06.2019
mp4 (229,95 MB)
Изјава пуковника Владимира Владимировича Белија
24.06.2019
mp4 (283,29 MB)
Вежба "Словенско братство 2019"