Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2019.

Војска Србије поставила мост у селу Сирча



Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске поставили су јуче тешки механизовани мост у селу Сирча код Краљева, где је набујала река срушила постојећи мост на локалном путу који се потпуно урушио, остављајући стотину домаћинстава одсечене од остатка села, Краљева и околине.
 
Командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић и заменик градоначелника Града Краљева Вукман Ракочевић присуствовали су постављању моста.
 
Према речима генерала Кузмановића, Војска Србије има развијене снаге и капацитете за реализацију задатака све три додељене мисије.
 
- Присуствовали смо успешној реализацији задатка из треће мисије Војске Србије - отклањање последица од елементарних непогода и техничко-технолошких несрећа, где је инжињеријска јединица Друге бригаде Копнене војске након неколико дана становништво села поново „спојила са светом“. Овo што смо урадили још једна је потврда везе војске и народа. Није први пут да се ангажујемо на оваквим задацима, али надам се да ће у будућности, правовременим предузимањем свих адекватних мера, бити мање потреба за ангажовањем војске у отклањању оваквих последица, изјавио је генерал Кузмановић.
 
Заменик градоначелника Краљева захвалиo је Војсци Србије на брзој интервенцији у Месној заједници Сирчa, „јер локална самоуправа није имала начин да без помоћи војске реши овај проблем“.
 
Тешки механизовани мост намењен је за премошћавање сувих и водених, вештачких и природних препрека. Максимална ширина премошћавања је до 40 метара, а дубина до три метра.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА