Министарство одбране Републике Србије
 
23.05.2019.

Концерт „Великани шпанског музичког пера” у Дому Војске Србије



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” у оквиру обележавања 120. годишњице свог постојања, а у сарадањи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду, организовао је концерт којим се придружио међународном обележавању годишњица смрти тројице најзначајнијих шпанских композитора 18, 19. и 20. века и њиховом прослављеном националном инструменту – гитари.
 
Концерт под називом „Великани шпанског музичког пера” одржан је у Свечаној сали Дома Војске у Београду.

Специјални гости на концерту били су Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије и амбасадор Краљевине Шпаније у Србији Мигел Фуертас Суарез.
 
На почетку концерта, начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”, капетан фрегате Светозар Василески захвалио је гостима и публици на присуству и истакао значај обележавања јубилеја Ансамбла, посебно овог концерта у оквиру међународног обележавања вредног јубилеја  шпанске културе.
 
Амбасадор Краљевине Шпаније Мигел Фуертас Суарез истакао је посебан однос који две земље имају и који је био нарочито добар у тешким временима за српски и шпански народ. Он је посебну захвалност изразио за сарадњу коју је у свом амбасадорском мандату имао са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички” који и овог пута учествује у међународној прослави јубилеја који је посебно битан шпанском народу.
 
На премијерном концертном програму публика је могла да ужива у вокално-инструменталним делима Фернанда Сора, Франциска Tарега i Хоакина Родрига у извођењу реномираних српских уметника, мецосопранискиње Јадранке Јовановић и гитаристе Уроша Дојчиновића, уз пратњу Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла „Станислав Бинички” под диригентском палицома Катарине Божић.

У програму ове вечери најпре је изведена чувена композиција „Мелодија од Сора”, иначе најстарији познати манускрипт ове композиције из XIX века, који је био у поседу Даниела Фортеа, а тренутно се налази у библиотеци „José Maria López de la Osa” u Мадриду.
 
Задовољна публика могла је да осети дубоке емотивне одјеке које је класична шпанска гитара сачувала кроз векове. Уз мелодије великих мајстора, у сјајној интерпретацији солиста уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”, био је ово догађај који ће београдска публика засигурно дуго памтити.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.05.2019
mp4 (182,91 MB)
Концерт "Великани шпанског музичког пера"
23.05.2019
mp4 (185,76 MB)
Наступ Јадранке Јовановић и Уроша Дојчиновића