Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2019.

Промоција обновљеног издања „Леп дан за умирање“ Моме Капора у оквиру изложбе "Одбрана 78"




У оквиру изложбе Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“, данас је представљено обновљено издање књиге „Леп дан за умирање“ Моме Капора, аутобиографско дело које је писао 78 дана за време бомбардовања Београда 1999. године.

На почетку промоције, супруга аутора, Љиљана Капор, захвалила је Министарству одбране и Музеју града Београда, као и аутору изложбе Душану Јововићу, на изложби "Одбрана 78", због које је данас обновљено издање књиге и представљено.
- Избор за промоцију је више него одговарајући, када се има у виду да разорене зграде у непосредном окружењу Музеја сведоче о бомбама баченим у сам центар града, на 500 метара ваздушне линије од наше куће у којој је ова књига писана, а која је објављена у моменту док згаришта и рушевине, које је за собом оставио "милосрдни анђео" још нису биле раскрчене – нагласила је Љуљана Капор указујући на траг које је та књига оствила међу читалачком публиком, али и на ширу јавност након објављивања, о чему сведочи и да је била и у најужем кругу за Нинову награду 2000. године.

Осврнувши се на чињеницу да је Момо Капор, током бомбардовања, писао редовну рубрику "Склониште 011" у тадашњем војном часопису, главна и одговорна уредница магазина „Одбрана“ Драгана Марковић истакла је да је Момо, својим писањем, натерао све нас да се насмејемо непријатељу, да се замислимо над собом, да предахнемо између страхова и чудо живота доживимо као највеће богатство које имамо.

- Мома је шаљиво коментарисао то писање за ратну "Војску" тако што је тврдио да је у том тренутку најпревођенији писац са овог простора, јер су га директно са страница тог листа преводили на 19 језика земаља које су нас бомбардовале – нагалсила је Драгана Марковић додајући да је о писању за војни часопис за време бомбардовања Мома рекао да му је то била велика част, али и да му је помогло да не изгуби достојанство над самим собом, а да је његово оружје у тим ратним околностима било управо писање.

Говорећи о делу Моме Капора, али и о дружењу са писцем у том периоду, дугогодишња новинарка „Нин-а“ Радмила Станковић истакла је да је поновним читањем овог дела након две деценије схватила шта је писац његовим насловом хтео да поручи.
- Мајстор приче, почиње роман реченицом "Верује се да у часу када умире, човеку читав његов живот, у једном блеску, прође кроз главу", а завршава се већ цитираном "Леп дан за умирање". Између њих, сместио је Капор дубоке трагове живота, који су га одредили и повредили. Читати ову књигу данас је равно болном ходу кроз живот писца који су обележиле бомбе – прва у Сарајеву од које га је мајка својим животом заштитила, до оних које су 1999. падале над Србијом, док је он писао – истакла је она додајући да су ликови у делу "Леп дан за умирање" базирани на стварним људима које је писац током живота сусретао и познавао.

У име издавачаке куће која је издала књигу "Леп дан за умирање", окупљеним се обратио и Бобан Стоиљковић, истичући да је реч о петом издању овог дела Моме Капора, а да је у плану да се и та књига, али и остали наслови тог писца преведу на више страних језика.

За крај данашње промоције обновљеног издања дела Моме Капора, одломке из књиге "Леп дан за умирање" читале су глумице Рада Ђуричин и Вјера Мујовић.

О изложби Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, у Музеју града Београда, глумица Вјера Мујовић, истакала је да је веома драгоцена и за људе који живе у нашој земљи, али и за страну публику.

- Сматрам да би било неопходно организовање долазака школа и осталих образовних установа, али исто тако да буде доступна и странцима који долазе у нашу престоницу неким другим поводима, нарочито поводом културног и фестивалског туризма – нагласила је она додајући да треба учинити све да та поставка буде што видљивија, као и радити на томе да постане стална поставка, јер је вредно сведочанство страдања једног народа.

Говорећи о изложби, глумица Рада Ђуричин, нагласила је да смо сви овом изложбом веома узбуђени.

- Гледала сам више филмова, слушала много прича, али овако потресно на мене није, чини ми се барем, деловало, ништа као управо ова изложба организована од стране Министарства одбране. Мислим да је толико важно да ову изложбу види што више људи – нагласила је Рада Ђуричин.

Изложбу је данас обишао и музичар Неле Карајлић, а говорећи о утисцима, истакао је да је потресен.

- Јас сам био ту тада, и свирали смо на трговима, али због мог посебног одбрамбеног система који подразумева хумор, тада нисам схватао толико трагично. Био сам поносан што смо толико пркосни, што умемо добро да се организујемо када нам је тешко, али нисам имао осећај потресености који имам сада, док гледам ово након 20 година – нагласио је Неле Карајлић.  
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.05.2019
mp4 (399,53 MB)
Обраћање Љиљане Капор
18.05.2019
mp4 (191,05 MB)
Изјава Вjере Мујовић
18.05.2019
mp4 (127,92 MB)
Изјава Рaде Ђуричин
18.05.2019
mp4 (109,6 MB)
Изјава Нелета Карајлића
18.05.2019
mp4 (212,86 MB)
Промоција