Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2019.

Копија Заставе победе од данас у Војном музеју




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, присуствовао је данас свечаној церемонији примопредаје копије Заставе победе Војном музеју.

Копију Заставе победе, која је један од државних симбола Руске Федерације и представља званични симбол победе совјетских народа и његових оружаних снага над нацистичком Немачком у Великом отаџбинском рату, Војном музеју предао је командант Западног војног округа оружаних снага Руске Федерације генерал-пуковник Александар Журављов. У име Министартва одбране копију заставе примио је начелник Управе за кадрове бригадни генерал Синиша Кресовић.

У церемонији свечане примопредаје заставе учествовали су припадници почасне јединице 154. Преображењског пука Западног војног округа Руске Федерације и Гарде Војске Србије.

Након примопредаје заставе, генерал Журављов је подсетио да је пре 74 године завршен велики и крвав рат у којем су совјетске оружане снаге заједно са словенским народима уништиле фашизам и ослободиле Европу. Он је истакао да се, у знак сећања на победу над фашизмом, 9. мај традиционално прославља парадом, на чијем челу иде управо Застава победе, која је симбол храбрости наших народа, херојства људи који су се борили и њихове непобедивости.

Генерал Журављов је поручио да му је велика част што у име свог команданта данас предаје копију Заставе победе Војном музеју, као знак јачања пријатељства, пожелевши мир и напредак.

У име Министарства одбране и Војске Србије генерал Кресовић захвалио је на поклону Руске Федерације и поручио да Министарство одбране и Војска Србије негују и развијају војне традиције Републике Србије, посвећујући посебну пажњу борби против фашизма и победи у Другом светском рату, којој су Република Србија и Руска Федерација дали немерљив допринос.

Према речима генерала Кресовића, Застава победе имаће посебно и почасно место у Војном музеју.

Данашњем догађају присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, руски војни изасланик пуковник Андреј Собакин, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, ветерани народноослободилачке борбе и представници ветеранских удружења.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.05.2019
mp4 (220,72 MB)
Примопредаја копије заставе
16.05.2019
mp4 (75,79 MB)
Обраћање бригадног генерала Синише Кресовића
16.05.2019
mp4 (103,39 MB)
Обраћање генерал-пуковника Александра Журављова