Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2019.

Почела вежба „Обазриви вук 19“




Свечаном церемонијом отварања, данас је у бази „Југ“ почела међународна вежба „Обазриви вук 19“, која се одржава од 13. до 24. маја.

На вежби учествује око 200 официра, подофицира и војника Војске Србије и 18. бригаде Војне полиције Европске команде оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Руководилац вежбе, начелник Одељења Војне полиције Команде Копнене војске пуковник Мирољуб Петронијевић, на церемонији отварања, пожелео је учесницима успешно извођење вежбе која се одржава у бази "Југ" и на полигону "Боровац". 

– Мултинационална вежба „Обазриви вук“ је по свом обиму и садржају, уз вежбу „Платинасти вук“, једна од најсложенијих вежби на којима се обучавају јединице за учешће у мултинационалним операцијама – истакао је пуковник Петронијевић и додао да се вежба „Обазриви вук“ први пут изводи ове године.

Према његовим речима специфичност ове вежбе огледа се у томе што се на њој обучавају припадници јединица Војне полиције партнерских земаља, уз подршку других јединица Војске Србије.

Циљ вежбе, чија је тема „Мултинационална ојачана чета Војне полиције у операцији очувања мира“, је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Свечаном отварању вежбе „Обазриви вук 19“ присуствовали су командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Бранислав Стевановић и заменик команданта 41. пешадијског батаљона мајор Александар Грујић.

Након церемоније свечаног отварања вежбе, припадници Војне полиције Војске Србије приредили су тактичко-технички збор наоружања и опреме.
photoФОТОГАЛЕРИЈА