Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2019.

Министар Вулин: Република Српска нема своју војску, али српски народ има




- Република Српска нема своју војску, али српски народ има. Република Српска је приоритет Србије, створили су је Срби јединствено и само нејединством могу да је изгубе – поручио је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, присуствовао данас свечаности поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука, одржаној у бањалучкој касари „Козара“.

Честитајући празник у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, министар  Вулин је свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука пожелео године мира.

- Да није било упорне и храбре борбе Војске Републике Српске, да није било упорне и храбре борбе српског народа, да није било велике солидарности свих Срба, где год они живели са народом у тада Босни и Херцеговини, не би се створила Република Српска - истакао је министар Вулин.

Република Српска је, према речима министра Вулина, настала као потеба да српски народ одлучује сам о себи и да се јасеновачки геноцид више никада не понови.

- Оно што је створено у великом одбрамбеном, отаџбинском рату не сме и не може бити изгубљено у миру. Републику Српску су створили Срби и само Срби могу да је изгубе, нико други. Републику Српску су створили Срби јединствено и само нејединством могу да је изгубе, никако другачије - поручио је министар одбране.

Министар Вулин је и том приликом подсетио да је Република Српска увек приоритет Србије.

- Када се размишља о решавању косметског питања, када се тражи не лак компромис с Албанцима, мора се увек размишљати и увек водити рачуна о интересима целокупног српског народа, где год они живели. Република Српска је увек приоритет политике Владе и председника Републике Србије. Република Српска нема своју војску, али српски народ има своју војску – поручио је министар Вулин.

Обележавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука присуствовали су и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и највише руководство Републике Српске, председница Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и председник Народне Скупштине Недељко Чубриловић.

Централној свечаности поводом 27. године од формирања Војске Републике Српске и 14. године од формирања Трећег пешадијског (Република Српска) пука, који негује наслеђе и идентитет Војске Републике Српске, претходило је служење парастоса и полагање венаца за све погинуле припаднике те војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.05.2019
mp4 (147,08 MB)
Обраћање министра Вулина
12.05.2019
mp4 (320,97 MB)
Свечаност