Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2019.

Фестивал „Златна буклија“ у знаку „Застава филма“




Међународни фестивал документарног филма „Златна буклија“, који се по 14. пут одржава у Великој Плани и ове године је протекао у знаку Војнофилмског центра „Застава филм“.

У конкуренцији 308 филмова из 11 земаља, „Gran Prix“ за најбољи филм фестивала добио је документарни филм „Радо иде Србин у војнике“, који је режирао проф. Драган Елчић, у продукцији ВФЦ „Застава филм“.

 „Gran Prix“ за животно дело добила чак три некадашња директора те филмске куће. За војну кинематографију, архивистику и организацију филмске медијске продукције у време НАТО агресије, поводом 70 година постојања „Застава филма“ и 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, награђени су пуковници у пензији Миле Јованић, Бранислав Глушица и  Слободан Стојановић.

Од тројице награђених, награду су примила два лауреата, док је у име пуковника Стојановића, који је био спречен, „Велику награду“ примио садашњи директор „Застава филма“, потпуковник Горан Иконић, који је захвалио организатору Фестивала што је препознао значај и рад ових људи и допринос Војнофилмског центра развоју и раду српске кинематографије.

Образлажући додељене награде, председник жирија професор Никола Лоренцин, истакао је да ВФЦ „Застава филм“ 70 година ствара уметничка дела која по свом квалитету превазилазе границе Србије те да је ова филмска кућа по свом обиму производње, уметничком домету и признањима које је остварила, постала јединствен драгуљ у региону и читавој Европи.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.05.2019
mp4 (288,07 MB)
Додела признања
11.05.2019
mp4 (259,72 MB)
Обраћање професора Драгана Елчића
11.05.2019
mp4 (248,87 MB)
Изјава потпуковника Горана Иконића