Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2019.

Министар Вулин: Трећи рајх је побеђен, нацизам није



- Слободни свет је 9. маја уз несхватљиве, страшне жртве победио Трећи рајх, али није победио нацизам. Идеологија нацизма је жива и данас - изјавио је   министар одбране Александар Вулин који је поводом Дана победе над фашизмом, као изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, уз највише државне и војне почасти, положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.
 
Према речима министра Вулина, када не знате ко је стрељао српску децу у Гораждевцу на реци Бистрици, када нико никада није одговарао за то што је Србија била брутално бомбардована, комадана, разапињана, када нико није одговарао за нашу побијену децу, жетеоце у Старом Грацком, хиљаде побијених Срба у Босни и Херцеговини и Хрватској, када нико није одговарао за стотине хиљада протераних Срба у операцији “Олуја” и за хиљаде Срба који су убијени након доласка међународне заједнице на простор Косова и Метохије, као ни за зло учињено српском народу - онда знате да је нацизам и даље жив.
 
-Трећи рајх је мртав и побеђен захваљујући огромној жртви слободног света, међу којима је српски народ био један од страдалнијих и најборбенијих, али идеологија нацизма није побеђена. Нацизам и данас постоји, и ова генерација, а бојим се и генерације после нас, мораће да се бори са њим, мораће да се бори са онима који стварају велику Албанију, са онима који оправдавају јасеновачки геноцид, као и са свима онима у чијим главама је нацизам веома жив и у чијој пракси је нацизам веома жив - поручио је министар Вулин.
 
Министар Вулин је венац данас положио у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба генерал-мајора Илије Тодорова, а у спомен књигу, том приликом, министар Вулин, је записао:
 
“ Трећи рајх је побеђен, нацизам није. Слава херојима борићемо се до коначне победе. Србија је увек била и биће на правој страни света. Слава победницима.”
 
Дан победе обележава се бројним манифестацијама у Србији, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.05.2019
mp4 (143,52 MB)
Изјава министра одбране Александра Вулина
09.05.2019
mp4 (167,44 MB)
Полагање венаца