Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2019.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“




Мајски број магазина „Одбрана” посвећен је двема темама – наставку обележавања две деценије од агресије НАТО-а на СРЈ и Дану Војске Србије.

Како је изгледало 78 дана под НАТО бомбама приказано је на изложби Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78”, која је од 17. априла отворена у Музеју Града Београда. Јединственој до сада. Аутор је Душан Јововић, а коаутори су све јединице Војске Србије. Мултимедијалним приступом са видео и штампаним материјалима, вајарским и макетарским радовима, уз додате звуке, дочарана је биографија једне агресије. Испричано је онако како је то било - о храбрости, о жртви, о неправди, о пркосу, о болу због изгубљених живота.

О најкраћој и најкрвавијој граници, државној граници која се протеже према Републици Албанији, говоре још два текста у нашем магазину – најпре о 53. граничном батаљону, а потом о филму „Ратне приче с Кошара”, заједничком делу РТС-а и „Застава филма”. То су приче о Кошарама, о јунаштву, одважности, патриотизму и несаломивој младости, али и о страдању припадника 53. граничног батаљона који током 1998. и 1999. није имао резервне положаје.

О тим годинама говори и специјални прилог „Одбране”. У форми разговора, на 20 страна дато је сведочење у то време ратног команданта Треће армије генерала Небојше Павковиће, коме је у Хагу изречена казна од 22 година затвора. Главни и одговорни уредник магазина „Одбрана” Драгана Марковић разговарала је са генералом Павковићем у затвору у Финској, где издржава казну. Прича је то о злочину и казни – злочиначком бомбардовању Србије, које није кажњено, и о кажњеном генералу који је своју казну достојанствено прихватио јер је, како је истакао, био челни човек те армије.

-Ја сам био на врху те пирамиде, ја одговарам за све што се дешавало. Зато подвлачим да 99% војника није починило никакав злочин. Они који јесу добили су заслужене казне.

Одговор на питање у чему лежи моћ и снага данашње војске, а поводом Дана Војске, можете пронаћи ако прочитате више текстова у овом броју. Она лежи, најпре, у  онима који су корак испред свих – у Специјалној бригади Војске Србије и њеним припадницима, дичним црвеним береткама, који су врхунски физички припремљени и борбени и тактички обучени да реагује у трену, што се постиже специјалном обуком.

Потом, у квалитетном систему веза и обученим везистима. А 21. батаљон везе, који је пре две године проглашен за најбољи у КоВ, прави је расадник таквог подофицирског кадра за целу Копнену војску.

Снага војске лежи и у савременом наоружању. У овом броју, реч је о новом оруђу наше артиљерије –  самоходним топ-хаубицама 155 мм НОРА-Б52 М15, које су однедавно у наоружању Мешовите артиљеријске бригаде. Свој долазак звучно су најавиле 29. марта на ИВП „Пасуљанске ливаде” током првих бојевих гађања.

Успешне војске диче се и добрим делима војномедицинских посленика у рату и миру. Тридесет два припадника нешег војног здравства недавно је у саставу Балканских медицинских снага представљало боје наше земље на војномедицинској вежби „Vigorous Warrior 2019”, одржаној у Румунији. Учествовали су са лаком пољском болницом ROLE 2.

Припадници Војске Србије поносе се и значајним резултатима које постижу њени спортисти, попут маратонке капетана Невене Јовановић, која је на недавно одржаном Београдском маратону била трећа међу такмичаркама.

Пишући за овај број „Одбране” Мирослав Лазански је рекао да снага војске не лежи само у наоружању и „тонама челика избаченим у јединици времена по јединици простора” већ у враћању војске војсци -  да више не школујемо менаџере одбране, већ официре и подофицире.

Наоружање је ипак важно, посебно ако је производ домађе памети и индустрије, као што је наше најпродавније средство НВО у свету – самоходни топ-хаубица НОРА-Б52. О развоју тог система доносимо комплетну причу.

Дану Војске посвећена је и рубрика Историја. То је подсећање на почетак Другог српског устанка, по коме се 23. април слави као Дан Војске.

Пажњи читалаца препоручујемо текст о обуци војних полицајаца Гарде у управљању новим и савременим мотоциклима специјалне намене немачке производње BMW R 1250 RT-P, набављеним 2018,  интервју с генерал-потпуковником Есом Пулкиненом, генералним директором Војног штаба ЕУ, чланак о жаришту Венецуеле, а уводимо и рубрику Савети са ВМА, у којој ће наши познати стручњаци из те установе давати медицинске савете.
 
САДРЖАЈ

У ФОКУСУ 
Изложба „Одбрана 78”
Војска обележила свој дан  – МОЋ И СНАГА СРБИЈЕ
Мирослав Лазански – ВРАЋАМО ВОЈСКУ ВОЈСЦИ

СТАЈНА ТАЧКА
Кошаре – БАТАЉОН КОЈИ НИЈЕ ИМАО РЕЗЕРВНЕ ПОЛОЖАЈЕ
Ратне приче – О ЈЕДНОЈ БИЦИ, ФИЛМУ И ИДЕНТИТЕТУ

СИСТЕМ
У Специјалној бригади Војске Србије – СПЕЦИЈАЛНО ВАСПИТАЊЕ
Обука војних полицајаца – ЕСКОРТНА ВОЖЊА - ОКВИР СИГУРНОСТИ
„Vigorous Warrior 2019” –  ДОБРА ДЕЛА МЕДИЦИНАРА НА ТЕРЕНУ
Уклањање мина и неексплодираних убојних средстава – ПРИТАЈЕНE УБИЦE
Батаљон везе команде Копнене војске – РАСАДНИК ПОДОФИЦИРСКОГ КАДРА
Ново оруђе у Мешовитој артиљеријској бригади – ВАТРА ЈЕ БИЛА БРЗА, ПРЕЦИЗНА, ЕФЕКТНА

ТЕХНИКА
Самоходни топ-хаубица 155 mm НОРА-Б52 – СВЕ О НОРИ

ГЛОБАЛНО
Генерал-потпуковник Еса Пулкинен – ЈЕДАН ПОГЛЕД НА ЕВРОПСКУ БЕЗБЕДНОСТ
Жаришта – ВЕНЕЦУЕАЛАНСКИ ГОРДИЈЕВ ЧВОР
СВЕТ СЕ МЕЊА, ДА ЛИ ТО РАЗУМЕМО?

ИСТОРИЈА – Други српски устанак – ТЕМЕЉИ МОДЕРНЕ ВОЈСКЕ

МЕДИЦИНА – Савет стручњака – ПРОЛЕЋНИ УМОР

СПОРТ – Нови успеси војног спорта
 
„ОДБРАНУ” можете купити на киосцима „ШТАМПЕ” и „ФУТУРЕ ПЛУС”, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ” у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.