Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2019.

Сусрет министра одбране са полазницима Генералштабног усавршавaња у Москви




Министар одбране Александар Вулин, током боравка у Москви на Међународној безбедносној конференцији, састао се са српским официрима који су на Генералштабном усавршавању на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.

На Специјалном факултету Војне академије, по програму „Војна безбедност државе“, тренутно се школују четири припадника Министарства одбране и Војске Србије, потпуковник Златко Богосављевић из Управе за Међународну војну сарадњу, потпуковник Миљан Влашковић из Војнобезбедносне агенције, потпуковник Срђан Згоњанин из Управе за оперативно-извиђачке послове Генералштаба и потпуковник Милоје Илић са Војне академије.

Војна академија једна је од најстаријих руских војних школа, главна је и највиша високообразовна институција у земљи и водећи центар за научно истраживање у области одбране и обезбеђења националне безбедности државе. Специјални факултет те установе намењен је за обуку и усавршавање припадника страних оружаних снага.

У разговору са нашим официрима, министар Вулин интересовао се за програме њиховог усавршавања и услове боравка.

Према речима потпуковника Милоја Илића, наставника тактике на Војној академији, захтеви усавршавања веома су високи и траже целодневно ангажовање. Он такође истиче да су Руси поносни на темпо и начин на који оспособљавју своје официре и да је школовање у Русији добро искуство за све.

Потпуковник Илић је рекао да се Генералштабно усавршавање  које похађају у Руској Федерацији односи пре свега на оперативни и оперативно-стратегијски ниво, који треба да изгради полазнике како би били у стању да помогну председнику државе у доношењу важних одлука. Напомиње да ће школовање бити завршено у јуну, када ће, како је планирано, полазнике примити председник Руске Федерације Владимир Путин, што је за све полазнике посебна част.

Потпуковник Златко Богосављевић истиче да је Војна академија Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације једна од најцењенијих војних школа у свету, коју завршавају сви руски генерали. Како каже, у тој академији стичу се знања о највишем нивоу безбедности државе, управљању војском и операцијама на стратешком нивоу. Стечена знања оцењује корисним, нарочито због прилике да буду пренета у Србију, усклађена са домаћим законима и искуствима, а у циљу повећања безбедности државе.

Генералштабно усавршавaње на руској Војној академији траје 10 месеци, а на Специјалном факултету, на различитим наставним програмима, школује се и усавршава око 100 припадника оружаних снага из двадесетак земаља света.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.04.2019
mp4 (274,29 MB)
Изјава потпуковника Милоја Илића
25.04.2019
mp4 (115,21 MB)
Изјава потпуковника Златка Богосављевића
25.04.2019
mp4 (72,51 MB)
Сусрет